Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Joakim Månsson Bengtsson argumenterar för ett progressivt EU och en röst på Miljöpartiet vid söndagens val.

Debatt: Dags att bekänna färg i EU-valet

Joakim Månsson Bengtsson 4 juni 2024

Det är viktigt att svenska folket i EU-valet skickar progressiva krafter till Bryssel. Miljöpartiet har högst betyg i klimat- och miljöfrågor och är de som mest står upp för hbtqia+. Som högerextremismens verkliga motpol blir MP mitt trygga val. Det skriver Joakim Månsson Bengtsson.

Det behövs progressiva röster i Europeiska unionen för att motverka den extremt snäva högersväng valresultatet förutspås ha i många av de stora medlemsländerna. Högerextrema som trollar på internet, manipulerar information och sprider propaganda utan avsändare och som får lägst poäng av alla partier med 38 av 100 poäng i RFSL:s granskning och betyget uselt med endast 5–7 procent ”bra miljöröst” från Naturskyddsföreningen, menar jag är farligt för demokratin, mänskliga rättigheter och klimatet. Det är därför så viktigt och riktigt att lägga sin röst på dess motpol: Miljöpartiet de Gröna.

Respekten för mänskliga rättigheter

Som alltid vid ett val står mycket på spel. Motpolerna är tydliga. Respekten för mänskliga rättigheter och politiken för en myllrande levande planet även för kommande generationer är den kompass jag går efter. Jag möter många i mitt ideella och privata liv som på olika vis utsätts för diskriminering, vars mänskliga rättigheter kränks och som känner stark oro för klimatet. 

De kan inte alla rösta och vi som kan det behöver också ha dem i åtanke. Flyktingar som lämnade allt de kände till och korsade halva världen för att söka sig skydd och trygghet från förföljelse, lidande och i vissa fall till och med dödsstraff. 

Romska analfabeter som utsätts för antiziganism och reser lång väg och sover i skogsdungar för att på dagen be om hjälp från förbipasserande på gatan så att hen kan finansiera barnens skolgång och moderns mediciner. 

Den klimatmanifesterande tonåringen som känner stark oro för sin framtid och de vuxnas vägval som kommer påverka den. Vi behöver ha dem i åtanke. Vi röstar både för oss själva och för dem som inte har en röst, det tycker jag är en skyldighet som vi vuxna har.

En grön röst

Med detta i åtanke blev mitt val enkelt. En grön röst är vägen till ett grönt EU.

Miljöpartiet de Gröna har bäst EU-politik på klimat- och miljöområdet, vilket Svenska Naturskyddsföreningen kommit fram till. Miljöpartiet är enligt Naturskyddsföreningens granskning till 97 procent, det högsta av alla svenska partier, en bra miljöröst. Miljöpartiet har även bäst hbtq+politik av de svenska partierna i EU- parlamentet enligt RFSL. RFSL har gett poäng till samtliga svenska partier som fått mellan 0–100 poäng utifrån deras inställning till likabehandling och rättigheter för hbtq+-personer inom EU. Miljöpartiet var de enda som fick maxpoäng, 100 poäng i rankingen! 

Jag är också mycket glad över valmanifestets innehåll för bekämpandet av antiziganismen och rasism och diskriminering i alla dess former, något som miljoner EU-medborgare möter varje dag.

Det är otvetydigt så att mänskliga rättigheter är frågor Miljöpartiet är lika duktiga på som klimat- och miljöfrågor och den kombinationen gör mig säker och trygg i mitt val.

Troll, hbtqia+ fientliga och klimatförnekare har inte i EU-parlamentet att göra. Freds- och demokratiprojektet Europeiska Unionen där vi tar oss an stora samhällsfrågor och försöker lösa dem gemensamt är för viktigt. 

Sverige hoppas jag skickar progressiva krafter som för oss framåt i dessa avseenden. Det viktigt och riktigt att lägga sin röst på de högerextremas motpol. Miljöpartiet de Gröna är den motpolen.

Joakim Månsson Bengtsson
Medgrundare till Skånes första året runt härbärge för utsatta EU-medborgare och initiativtagare föreningen Stolt i Lund - nuvarande Lundapride.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret