Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
EU-parlamentariker i ny korruptionshärva
Omkring 15 EU-parlamentariker misstänks ha tagit emot mutor från kinesiska Huawei i utbyte mot att främja kinesiska intressen.
Hårdare tag mot asylsökande som fått avslag föreslås
– I dag återvänder bara en av fem personer som uppmanas lämna EU – det är oacceptabelt, säger EU:s migrationskommissionär Magnus Brunner som nu vill effektivisera utvisningarna. Med bindande regler för alla medlemsländer, återvändandecenter i tredje länder och längre förvarsperioder vill kommissionen skapa ett gemensamt europeiskt återvändandesystem – ett förslag som redan väckt skarp kritik.
EU-kommissionen vill sänka vargens skyddsstatus – tillåta mer jakt
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om att ändra skyddsstatusen för varg i EU:s habitatdirektiv. Förändringen skulle ge medlemsländerna ökad flexibilitet att hantera lokala vargbestånd. Personlig vendetta för EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar kritiker förslaget.
Sverige inväntar EU-strategi för öka återvändandet efter asyl-nej
Regeringen vill öka trycket på att asylsökande som fått avslag ska lämna Sverige och EU. Sverige vill därför se ett pilotprojekt med återvändandecenter utanför EU. I nästa vecka väntas EU komma med ett förslag på en strategi för återvändande.
Trumps nya slag: Vill utvisa alla ukrainska krigsflyktingar
USA:s president Donald Trump kan komma återkalla flyktingstatusen för 240 000 ukrainare som flytt till landet undan den ryska invasionen när USA intensifierar utvisningarna av utlänningar, rapporterar Reuters. Utvisningarna kan komma att starta redan i april.
EU hoppas mer utbildning ska lösa kompetensbrist
EU-kommissionen presenterade på onsdagen strategin “Union of skills” för att lösa Europas växande kompetensbrist i förhållande till nya digitala utmaningar och en åldrande befolkning.
– Vi måste se till att européer har rätt kompetens för framtidens jobb, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen.
Satsningen innehåller bland annat frivilliga nationella mål om att färre än 15 procent av eleverna inom EU ska underprestera i läsning, matematik och digital kompetens senast 2030 vilket kan jämföras med de senaste siffrorna från 2022 som ligger mellan 20-30 procent för respektive ämne. Samtidigt vill EU att förslaget ska leda till att fler studenter väljer teknik- och ingenjörsutbildningar, särskilt kvinnor.
I förslaget finns även initiativ som ska göra det lättare att få utbildningar erkända i hela EU, möjligheter för vuxna att vidareutbilda sig under hela arbetslivet och satsningar för att attrahera internationella talanger.
Sverige vill se hårdare tag mot organiserad brottslighet i EU
Sverige vill att EU-kommissionen agerar mot organiserad brottslighet och stärker samarbetet mellan medlemsländerna.
– Vi har 600 svenska kriminella utanför våra gränser i 57 olika länder, som orkestrerar mycket grov organiserad brottslighet i Sverige. Det här är ett internationellt problem, och vi måste stärka samarbetet med andra länder för att bekämpa det, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) på väg till ministermöte i Bryssel på onsdagen.
Justitieministern vill även att EU skärper övervakning av vapensmuggling från kriget i Ukraina för att förhindra spridning till Sverige. Samtidigt vill regeringen också se att EU ser över reglerna för handel med pyroteknik, vilken kriminella nätverk även använder för att konstruera bomber.
– Nyligen skrev Frankrikes och Nederländernas regeringar ett brev till kommissionen och bad om en revidering av direktivet om pyroteknik, och jag har idag skickat ett brev till kommissionären för att understryka vikten av att vi agerar snabbt, sade Gunnar Strömmer.
Volvo kritiserar EU-lättnader för biltillverkare – ”försenar övergången till elbilar”
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslog på måndagen att EU skulle ge biltillverkarna en treårsperiod för att nå målen för koldioxidutsläpp som ursprungligen sattes för i år, rapporterar Bloomberg.
Enligt Volvo kan justeringar av reglerna försena övergången till elfordon. EU-standarderna som fastställdes för flera år sedan gav branschen gott om tid att förbereda sig, sade Volvos verkställande direktör Jim Rowan i ett uttalande.
Volvo "har gjort de tunga investeringar som krävs för att vara redo för 2025", sade Rowan. "Företag som vårt bör inte missgynnas av några ändringar i lagstiftningen i sista minuten."
Uppgift: Putinvän planerar återstart av Nord Stream 2 med amerikanskt stöd
En tidigare spion och nära vän till Vladimir Putin arbetar för att återstarta gasledningen Nord Stream 2 till Europa med stöd från amerikanska investerare, rapporterar Financial Times. Matthias Warnig, tidigare Stasi-officer och chef för Nord Stream 2:s moderbolag, har kontaktat Trumps team genom amerikanska affärsmän. Enligt källor har ett amerikanskt konsortium redan skissat på en överenskommelse med ryska Gazprom. Ledare i flera europeiska länder är oroade över utvecklingen. För att planen ska lyckas krävs att USA lyfter sanktioner mot Ryssland och att Tyskland tillåter gasflödet.
EU:s bedrägeriåklagare får alltmer att göra
Europeiska åklagarmyndigheten,Eppo, hanterade närmare 2 700 aktiva utredningar vid slutet av 2024, en ökning med 38 procent jämfört med året innan. Det framgår av Eppos senaste årsrapport. Bedrägerierna mot EU:s budget uppskattas till 24,8 miljarder euro. Över hälften av detta är kopplad till gränsöverskridande momsbedrägerier där kriminella organisationer ofta är inblandade. Eppos chef Laura Kövesi anser att resurserna inte räcker till för att hantera alla misstänkta bedrägerier.
– För några år sedan var den allmänna uppfattningen att Eppo inte skulle ha mycket att göra. Den utformades i liten skala för att hantera vad som allmänt ansågs vara en 'nischad' brottslighet. Efter mer än tre års verksamhet, som har avslöjat en ny kontinent av brottslighet, måste Eppos kapacitet anpassas till verkligheten, sade Kövesi i ett uttalande.
Debatt i andra medier









