Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
EU övervakar Ungerns ansiktsigenkänning vid Pride-evenemang
EU-kommissionen utreder om Ungerns planer att använda ansiktsigenkänning för att identifiera deltagare vid Pride-evenemang bryter mot EU:s AI-lagstiftning, rapporterar Politico. Ungern ändrade i mars sina lagar för att begränsa bland andra homosexuellas mötes- och demonstrationsfrihet och förbjuda Pride-samlingar och tillåta polisen att använda biometriska kameror vid sådana evenemang.
– Ungerns ändrade lag verkar möjliggöra användning av biometrisk övervakning i realtid vid Pride-evenemang, vilket tydligt faller under AI-lagens förbud, sade EU-parlamentarikern Brando Benifei.
Utredningen blir ett första test av EU:s nya AI-regler som kan ge böter på upp till 35 miljoner euro vid överträdelser.
EU-kommissionen svartlistar Huawei-kopplade lobbygrupper
EU-kommissionen har svartlistat flera lobbygrupper med kopplingar till den kinesiska teknikjätten Huawei, enligt Politico. Beslutet kommer i kölvattnet av en omfattande korruptionsutredning i Belgien.
Huawei har nyligen avskedat två anställda som en direkt följd av skandalen. Totalt har åtta personer åtalats i utredningen, där tre misstänkta nu står under elektronisk övervakning, två har släppts med villkor och tre fortfarande sitter fängslade.
Korruptionsutredningen omfattar anklagelser om penningtvätt och organiserad brottslighet kopplad till lobbying.
Regeringen avsätter 10 miljoner till EU:s lönetransparens
Regeringen avsätter 10 miljoner kronor för att förbereda implementeringen av EU:s lönetransparensdirektiv. Pengarna ingår i vårändringsbudgeten som presenterades i tisdags.
Medlen ska användas till en teknisk lösning för arbetsgivares inrapportering av löneuppgifter. Direktivet, som beslutades av EU i maj 2023, ska vara genomfört i svensk lag senast juni 2026 och omfattar arbetsgivare med minst 100 anställda.
Syftet är att stärka principen om lika lön för kvinnor och män genom ökad transparens i lönesättningen.
Sverige toppar EU:s jämställdhetsindex för forskning
Sverige är mest jämställt bland EU-länderna inom forskning och innovation, enligt en ny rapport från EU-kommissionen. I den årliga rapporten "She Figures" får Sverige 87,6 poäng av 100 möjliga i ett nytt index utvecklat av forskare vid Göteborgs universitet.
Sveriges framgång förklaras med striktare jämställdhetslagar, god könsbalans i ledarskapspositioner och progressiva regler för föräldraledighet. Landet har också en hög andel kvinnliga forskare inom teknik och vetenskap.
Miljardböter för Apple och Meta – hindrat valmöjligheter
Efter ett års utredande och dialog mellan EU-kommissionen och internetjättarna Apple och Meta om misstänkta brott mot EU:s digitala marknadslag, DMA, beslutade kommissionen på onsdagen att bötfälla bolagen.
Företagen fälls för att på olika sätt försökt att begränsa kunder och andra företags rättigheter och valmöjligheter kopplat till deras internettjänster på ett sätt som inte var “objektivt nödvändigt eller proportionerligt”. Apple och Meta döms till drygt motsvarande fem miljarder kronor respektive två miljarder kronor.
– Att möjliggöra fria valmöjligheter för företag och konsumenter är kärnan i reglerna i lagen om digitala marknader. De beslut som fattades idag [av EU-kommissionen] visar att både Apple och Meta har tagit bort detta fria val från sina användare och de måste ändra sitt beteende, sade EU-kommissionär Henna Virkkunen i ett uttalande.
Joakim Medin åtalas i Turkiet – riskerar tolv års fängelse
Den svenske journalisten Joakim Medin åtalas i Turkiet och riskerar upp till 12 års fängelse, rapporterar Ekot. Han greps när han landade i Turkiet i slutet av mars och har sedan dess suttit fängslad i landet.
– Det är ett förvirrande besked, det är oroligt, säger Joakim Medins fru Sofie Axelsson.
Rättegången inleds onsdag nästa vecka för brottet förolämpning av president. Turkiet rankas lågt när det kommer till rättssäkerhet i världen. För 2024 placerades Turkiet på plats 117 av 142 länder av World Justice Project. Risken är därför stor att Joakim Medin inte får en rättssäkerhet behandling.
Ny tysk regeringskoalition lovar stärkt EU-samarbete och betonar rättsstatsprincipen
Tysklands nya koalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater lovar i sin regeringsförklaring en starkare europeisk integration, hårdare tag mot länder som bryter mot EU:s grundläggande värden och en ny tysk roll som pådrivare för ökad europeisk försvarsförmåga.
Slovakien skärper kontrollen över civilsamhället – kräver namnuppgifter
Slovakiens vänster - och högerpopulistiska majoritet i parlament godkände i går onsdag en lag som skärper kraven på icke-statliga organisationer, rapporterar Reuters. Lagen tvingar organisationerna att detaljredovisa sina givare och publicera omfattande listor över tjänstemän.
– Vi kallar det en rysk lag inte för att det är en kopia av den ryska utan för att den är inspirerad av Ryssland och strider mot konstitutionen och EU-rätten, sade Katarína Batková, direktör för människorättsorganisationen Via Iuris.
Premiärministern, vänsterpopulisten Robert Fico, som beskrivs som pro-rysk, har länge anklagat icke-statliga organisationer för att stödja oppositionen och utländska intressen.
18 EU-länder fördömer Ungerns förbud mot prideparader
18 EU-länder har riktat skarp kritik mot Ungern för landets nya lag som förbjuder offentliga hbtq+-evenemang. Kritiken framfördes under onsdagens informella socialministermöte i Warszawa, enligt Politico. Sverige var ett av de 18 länderna som ställde sig bakom uttalandet.
"Att respektera och skydda mänskliga rättigheter för alla, inklusive hbtq+-personer, är en självklar del av att tillhöra den europeiska familjen", sade ministrarna i ett gemensamt uttalande lett av Belgien, Nederländerna och Luxemburg.
Ungerns parlament godkände grundlagsändringen i måndags vilket ger regeringen rätt att begränsa mötes- och demonstrationsfriheten för bland annat homosexuella och förbjuda prideparader.
Amerikanska molntjänster kan bli olagliga i EU efter Trumpbeslut
Tjänster som Microsoft Office och Google Drive kan bli olagliga att använda i EU – efter att Trump sparkat de dataövervakare som krävs enligt ett färskt avtal mellan EU och USA, rapporterar SvD Näringsliv. De amerikanska molntjänsterna skulle enligt GDPR bli olagliga i EU om nödvändig dataövervakning över personuppgifter uteblir. Enligt experter och myndigheter är det hög tid för Europa att se över sin digitala resiliens.
Mer fakta
Debatt i andra medier









