Senast uppdaterad: 11 juni 2025
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Norge och Storbritannien inför sanktioner mot israeliska ministrar
Storbritannien och Norge samt tre andra länder riktar sanktioner mot de israeliska ministrarna, högerextremisterna Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich, rapporterar TT/GP.
Bakgrunden är ministrarnas ”upprepad uppvigling till våld mot palestinska samhällen", skriver de fem länderna i ett gemensamt uttalande.
Den svenska regeringen uppmanar EU att också ta fram sanktioner mot enskilda ministrar i Israels regering, uppger SVT.
Ursula von der Leyen: Israels militära operationer mot civila är avskyvärd
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gjorde på tisdagskvällen sitt hittills mest kritiska uttalande mot Israels krigföring i Gaza och de allvarliga humanitära konsekvenser det fått på civilbefolkningen.
– Denna eskalering och oproportionerliga våldsanvändning mot civila kan inte rättfärdigas enligt humanitär och internationell rätt, sade hon i ett uttalande.
EU väntas öppna nya förhandlingskapitel med Albanien
EU och Albanien inleder i dag torsdag förhandlingar om ett nytt så kallat förhandlingskluster i landets anslutningsprocess till unionen, enligt EU:s ministerråd. Vid den femte anslutningskonferensen i Bryssel öppnas Kluster 3 om "konkurrenskraft och inkluderande tillväxt" som omfattar åtta kapitel.
Förhandlingarna berör områden som Informationssamhälle och media, skatter, ekonomisk och monetär politik, socialpolitik och arbetsmarknad, näringsliv, vetenskap och forskning, utbildning och kultur samt tullunionen. Det är den andra förhandlingsrundan i år, efter att EU i april öppnade klustret för den inre marknaden. Läs mer om EU:s utvidgning.
EU lyfter sanktioner mot Syrien
EU-länderna är överens om att lyfta sina ekonomiska sanktioner mot Syrien. Enigheten nåddes på ambassadörsnivå under tisdagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyrån AFP, uppger TT/GP.
EU ska se över samarbetsavtal med Israel
EU ska se över sitt samarbetsavtal med Israel sedan 17 av 27 EU-länder krävt det. Det sade EU:s utrikeschef Kaja Kallas rapporterar Yle.
– Situationen i Gaza är katastrofal. Det bistånd som Israel har tillåtit ... är en droppe i havet. Biståndet måste flöda omedelbart, utan hinder och i stor skala, sade Kaja Kallas.
Samtidigt är det i nuläget osäkert vilka verktyg EU kan använda för att utöva påtryckningar på Israel, med vilken kraft det kan ske – och vad resultatet kan bli, rapporterar SVT.
– Fram tills nu har EU använt runt fem procent av de verktyg man har att tillgå, säger Lisa Hultman, professor vid institutet för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.
Storbritannien inför sanktioner mot Israel
Storbritannien pausar förhandlingarna med Israel om ett nytt frihandelsavtal och inför sanktioner mot bosättare på Västbanken, rapporterar TT/GP. Flera EU-länder vill också skärpa tonen mot Israel, bland annat genom att ompröva samarbetsavtal och införa sanktioner mot ministrar.
EU-vänlige Ramas parti vinner i Albanien
Socialistpartiet med premiärminister Edi Rama vinner valet i Albanien tydligt. Det står klart efter det att 97 procent av rösterna räknats, rapporterar TT/GP. Partiet gick till val på ett ambitiöst löfte om EU-medlemskap för Albanien inom fem år.
Norge kritiserar Europa för tystnad om Gaza
Norges utrikesminister Espen Barth Eide anklagar europeiska länder för att inte vara tillräckligt kritiska mot Israels agerande i Gaza, enligt SVD. I ett framträdande i SVT:s Agenda i går söndag sade Eide att Europa inte gjort tillräckligt för att stoppa kriget. Kritiken kommer samtidigt som situationen i Gaza förvärras med vattenbrist, larm om massvält och fortsatt israelisk blockad av nödhjälp.
EU:s utrikeschef: USA kan pressa Ryssland men gör det inte
USA har inte använt alla sina verktyg för att sätta press på Ryssland. Det konstaterar EU:s utrikeschef Kaja Kallas i en intervju med AFP.
– De har verktyg i händerna att använda, faktiskt, för att pressa Ryssland. De har inte använt de verktygen, sade hon och ifrågasatte det amerikanska agerandet.
– Varför använder de inte verktygen för att verkligen avsluta detta krig?, sade Kallas och kallade ett eventuellt amerikanskt erkännande av ukrainska Krim som ryskt område "som ett misstag" något EU aldrig skulle göra.
Påvebegravning öppnar för toppmöte EU-USA
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen – plus hundratals världsledare och dignitärer – kommer att närvara vid påven Franciskus begravning i Rom på lördag, rapporterar Politico.
Italiens premiärminister och Trumpallierade Giorgia Meloni kommer att vara värd i Rom. Hon har tidigare föreslagit ett toppmöte mellan EU och USA, men ett möte mellan Meloni, Trump och von der Leyen är kanske det mest troliga, skriver tidningen.
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier









