I september 2016 godkände EU-ländernas miljöministrar det internationella klimatavtalet från Paris ett år tidigare. För att EU ska kunna nå sitt mål för att leva upp till avtalet om att begränsa den globala temperaturökning till högst 1,5 grader diskuteras för närvarande en rad förslag på EU-nivå.
Ett reformerat system för handel med utsläppsrätter för perioden 2021-2030 är ett av EU:s främsta instrument för begränsa utsläppen av växthusgaser, det så kallade ETS, med målet om minst 40 procent fram till 2030 jämfört med 1990 års nivå. Här finns också förslag på ökade investeringar i förnybar energi och energieffektivisering.
För det som inte täcks upp av utsläppsrätter, som utsläpp från viss transport, byggnader, jordbruk och avfall, diskuteras att införa bindande nationella mål för medlemsländerna för perioden 2021-2030 (ESR).
Det finns också ett förslag på förhandlingsbordet som rör sambanden mellan markanvändning, skogsbruk och växthusgasutsläpp (LULUCF) och hur utsläppen ska minskas. Här markerar Sverige, som är positivt till förslaget, att det råder nationellt självbestämmande i skogsfrågor.
Andra aktuella EU-frågor på miljömrådet är återanvändning och återvinning av avfall, ny politik för minskad, hållbar och effektiv vattenförbrukning samt bättre hushållning och anpassning till internationella regler för kvicksilver, den så kallade Minamatakonventionen.
EU-länderna arbetar i hög grad kring miljöfrågor som luftföroreningar och koldioxidutsläpp. Arbetet styrs av ett antal principer. Bland annat att förorenaren ska betala och att en vara som riskerar att försämra miljön hellre ska förbjudas än tillåtas, den så kallade försiktighetsprincipen.
Medlemsländerna har möjlighet att införa egna hårdare miljölagar än dem som fattas på EU-nivå.
Regeringens sänkta bränsleskatt äventyrar Sveriges klimatmål. Samtidigt hotas djur och natur av det intensiva kalhyggesbruket.
Det menar samarbetsorganisationen OECD, som riktar skarp kritik mot Sverige, rapporterar DN.
– Jag är ganska kritisk till hur OECD:s rapport resonerar kring svensk skog. Man har saknat insyn i hur svenskt skogsbruk fungerar, svarar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Men enligt oppositionen visar OECD:s granskning tvärtom att omvärlden har börjat reagera på regeringens klimat- och miljöpolitik.
4 mars 2025
Från grönmålning till grönviskning – ny trend bland företag
Jämfört med för några år sedan har det skett en markant förändring i företagens attityder till att skylta sitt hållbarhetsarbete, rapporterar nyhetsbrevet Green Daily Bloomberg. Då varnades det för företag som ägnade sig åt att försköna sitt klimat- eller miljöarbete, så kallad grönmålning eller greenwashing.
Nu syns en ny trend som kan kallas grönviskning eller att gröntiga på engelska greenhushing. Trenden beskriver skillnaden mellan var företagen rapporterar in till myndigheter som insatser för klimat och miljö och vad man skyltar med utåt mot kunder och marknad. År 2024 höll 63 av de 100 största börsnoterade företagen i Storbritannien tillbaka marknadsföringen för sitt arbete med miljöskydd, enligt en analys från marknadsundersökningsföretaget Connected Impact.
26 februari 2025
Unik svensk naturskog kan komma att avverkas – mot EU-regler
Omkring två tredjedelar av naturskogarna i Sverige, som är unika för Europa, skyddas inte enligt ett nytt förslag i Miljömålsberedningens utredning. De kan därför komma att avverkas, rapporterar Ekot.
Det får konsekvenser för både biologisk mångfald och Sveriges möjligheter att klara EUs krav.
– I EU:s strategi för biologisk mångfald så står det ju uttryckligen: urskog och naturskog ska ges strikt skydd, säger Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
EU vill minska hållbarhetsbyråkrati och öka investeringsmöjligheter
På onsdagen föreslog EU-kommissionen, för att bespara företagen tid och pengar, att begränsa den så kallade hållbarhetsrapporteringen (CSRD) till enbart de största företagen samt att skjuta upp starten till 2028. Vidare vill kommissionen förenkla hållbarhetskraven vid företagsbesiktning, så kallad due diligence, för att “undvika onödig komplexitet och kostnader”. En tredje förändring är att småimportörer ska slippa redogöra för importerad koldioxid upp till en viss gräns, vilket antas beröra 90 procent av dagens importörer.
Samtidigt presenterade kommissionen ett förslag om att “låsa upp ytterligare investeringskapacitet” genom olika åtgärder. Något som enligt kommissionen förväntas mobilisera cirka 50 miljarder euro i ytterligare offentliga och privata investeringar.
– Förenkling utlovad, förenkling levererad. Detta kommer att göra livet enklare för våra företag samtidigt som vi säkerställer att vi håller fast kursen mot våra mål för utsläpp av koldioxid. Och mer förenkling är på väg, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.
20 februari 2025
EU skärper reglerna för matsvinn och textilavfall
EU-parlamentet och ministerrådet har kommit överens om nya regler för att minska matsvinnet med mellan 10 procent till 30 procent beroende på aktör till 2030 och göra textilindustrin mer hållbar. För textilindustrin införs krav på att tillverkare och modeföretag ska betala för insamling och hantering av textilavfall.
– Dagens överenskommelse är ett viktigt steg mot en stark och cirkulär EU-ekonomi, samtidigt som vi följer principen att förorenaren betalar, sade Polens klimat- och miljöminister Paulina Hennig-Kloska i ett uttalande.
De nya reglerna väntas särskilt påverka snabbmodekedjor och näthandelsföretag.
12 februari 2025
Emma Wiesner (C): Mer makt åt svenska skogsägare
Den centerpartistiska EU-parlamentarikern Emma Wiesner vill flytta makt från EU till Sverige och svenska skogsägare, rapporterar Ekot. Hon har uppdraget att förhandla ett förslag om skogsövervakning, för parlamentets räkning, och hennes förhoppning är att EU-Kommissionen ska få bakläxa på sitt förslag.
7 februari 2025
Dyster klimatrapport ger EU-länderna bakläxa
Enligt en omfattande vetenskaplig analys från EU:s forskningscentrum JRC är bara 21 procent eller 32 av 154 bindande och icke-bindande klimat- och miljömål “på rätt spår”. För att uppnå ytterligare 64 av målen måste arbetet ges mera fart. 15 av målen går inte framåt eller går bakåt och för 43 av målen finns ännu inga uppgifter om dess status tillgängliga.
Rapporten ger godkänt för EU-upplägget med kommersiella utsläppsrättigheter och bedömer att dess mål med att minska utsläppen kommer att uppnås. Däremot är man mer bekymrad för de specifika nationella målen där länderna fått olika nivåmål men där de tillsammans ska sänka utsläppen med 40 procent mellan 2005 och 2030. I stället för att uppnå en sänkning med 40 procent tror rapportmakarna att länderna tillsammans landar på 27–32 procent – endast 6 av 27 EU-länder antas leverera sina utlovade nationella mål. När det gäller de utlovade nationella målen att binda växthusgaser i mark och växtlighet kallat LULUCF är rapporten kritisk.
“LULUCF-målen kommer att vara svåra att uppnå om inte betydande förändringar i skogsförvaltningen genomförs mycket snart”, heter det i rapporten.
Mindre än hälften av EU:s ytvatten uppnår god ekologisk status och bara en fjärdedel har god kemisk status. Det visar nya rapporter från EU-kommissionen som presenterades på tisdagen. Miljökommissionär Jessika Roswall varnar för att situationen kommer att förvärras om inte kraftfulla åtgärder vidtas.
BRYSSEL
4 februari 2025
15 januari 2025
Faktafel kan vilseleda EU i beslut om giftförbud
Det finns ett EU-förslag att begränsa användningen av alla PFAS-ämnen, någonting som kemiindustrin i stort är emot, rapporterar Ekot.
Men flera av industrins nyckelargumenten mot förslaget är felaktiga eller överdrivna. Det visar en europeisk granskningsom Vetenskapsradion är med i.
”En skrämseltaktik som liknar tobaks- och fossilbolagens strategier”, säger Vicky Cann på organisationen Corporate Europe Observatory.
20 december 2024
Svenskt företag får EU-lån för att rena vatten
Det svenska miljöteknikföretaget Chromafora får ett lån på 22,5 miljoner euro, motsvarande närmare 260 miljoner kronor, från EU:s investeringsbank EIB. Pengarna ska användas för att utveckla och installera anläggningar som renar vatten från PFAS, även kallat evighetskemikalier, runt om i Europa under åren 2024-2028.