Opinioner – i Sverige och EU
Senast uppdaterad: 13 juni 2024
Härunder finner du artiklar om olika opinionsundersökningar som publicerats i Europa och Sverige.
Härunder finner du artiklar om olika opinionsundersökningar som publicerats i Europa och Sverige.
Förtroendet för EU når den näst högsta nivån hittills bland invånarna. I alla EU-länder med ett undantag har invånarna större tillit till EU än de har till den egna regeringen.
En ny EU-kommission har precis tillträtt med mandat på fem år. Invånarna i medlemsländerna har i en stor opinionsundersökning pekat ut vad de anser att unionen ska fokusera på i närtid och under de kommande fem åren.
På onsdagskvällen kollapsade den tyska trepartiregeringen med förbundskanslern, socialdemokraten Olaf Scholz, i spetsen och EU:s största ekonomi går nu sannolikt till nyval. Sedan förra valet tycks väljarna gjort stora förändringar i sina partisympatier.
För första gången visar en opinionsundersökning att det ungerska oppositionspartiet Tisza under EU-parlamentariker Péter Magyar får större stöd än regeringskoalitionen Fidesz/KDNP: 42 mot 40 procent. Försprånget ligger dock inom felmarginalen. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg är det i sådan fall första gången sedan 2010 som premiärminister Viktor Orbáns parti inte längre är störst i opinionen.
Tre av tio svenska väljare bestämde sig bara några dagar innan eller på valdagen hur de skulle rösta i årets EU-parlamentsval. Det är dubbelt så många som snittet i unionen.
Högerextrema FPÖ får i opinionsundersökningar inför söndagens parlamentsval i Österrike runt 27 procent av stödet. Det är något mer än kristdemokratiska ÖVP:s stöd på 25 procent. Socialdemokratiska SPÖ får runt 21 procent. De Gröna och liberala Neos ligger båda på runt 9 procent i opinionsmätningarna. FPÖ:s ledare Herbert Kickl vill bli landets nästa förbundskansler och har kallat sig för "folkskansler" – samma term som bland annat nazisterna använde för att beskriva Adolf Hitler med, enligt nyhetsbyrån AP.
I Ungern visar en opinionsundersökning att det nybildade partiet Tisza, lett av oppositionspolitikern Péter Magyar, skulle få 39 procent av rösterna. Det är bara fyra procentenheter mindre än Viktor Orbáns högernationalistiska regeringsparti Fidesz som skulle få 43 procent. Om resultatet står i sig till parlamentsvalet 2026 skulle Ungern få ett tvåpartisystem då övriga partier i undersökningen inte klarade röstspärren på fem procent.
Ungern sticker ut som det land i Europa där hbtqi-personer känner sig mest missnöjda med deras regerings arbete för att bekämpa fördomar och intolerans, enligt en undersökning som Ekot hänvisar till. Flera lagar som införts av Fidesz-regeringen gör livet svårare för hbtqi-personer.
Ytterhögerpartiet Nationell samling och dess allierade ser inte ut att kunna vinna absolut majoritet i det franska parlamentsvalet, enligt en färsk mätning som redovisas franska och internationella medier, skriver TT/GP. Partiet beräknas få mellan 190 och 220 av de totalt 577 platserna i nationalförsamlingen.
55 procent av de tillfrågade svenskarna i EU-kommissionens senaste opinionsundersökning säger sig föra för att byta kronan mot euron. 43 procent vill behålla kronan. Det är i stort sett samma resultat som när samma fråga ställdes för ett år sedan.