Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Rysslandskoppling kan stoppa ungersk energiköp i Rumänien
Rumäniens energiminister Sebastian Burduja granskar det ungerska statliga energibolaget MVM:s bud på den tyska energijätten Eons rumänska verksamhet, skriver Financial Times. Affären kan stoppas av säkerhetsskäl efter misstanke om ryskt inflytande. MVM har erbjudit 200 miljoner euro för 68 procent av aktierna, vilket är fyra gånger mer än vad ministern anser vara marknadsvärdet. MVM är Ungerns näst största företag och huvudimportör av rysk gas. Rumänien är särskilt känsligt för ryskt inflytande på grund av sin närhet till kriget i Ukraina.
Tidigare har Spanien på ett liknande sätt stoppat ett ungerskt uppköp av ett tågbolag med hänvisning till Ungerns kopplingar till Ryssland.
Trilskande Ungern gick miste om en miljard euro i EU-stöd
EU-kommissionen har med hänvisning till att Ungern begår en rad brott mot rättsstatens principer totalt blockerat 19 miljarder euro i olika EU-stöd till landet. Vid årsskiftet löpte fristen ut för Ungern att kunna få loss drygt en miljard euro av pengarna vilket gör att landet går miste om dem för gott, skriver FT. Detta sker mitt under en ekonomisk recession i Ungern med två kvartal på rad med negativ tillväxt. De övriga frysta pengarna kan fortfarande betalas ut om den ungerska regeringen uppfyller de krav på rättsstatlighet som EU-kommissionen ställt.
Ungern ger asyl till korruptionsmisstänkt polsk ex-minister
Polens tidigare biträdande justitieminister, högerpopulisten Marcin Romanowski, som är misstänkt för korruption, har fått politisk asyl i Ungern, uppger TT/SVT. Romanowski var minister under åren 2019-2023 i den tidigare regeringen ledd av nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS). Han anklagas nu för att ha försökt förskingra över 400 miljoner kronor från en fond avsedd för brottsoffer. Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski är kritisk och kallar beslutet "en fientlig handling" på X. Ett svar från Polen väntas under fredagen.
En talesperson från EU-kommissionen påpekade på fredagen att medlemsländerna är skyldiga att verkställa europeiska arresteringsordrar och att alla EU-länder anses vara säkra ur asylsynpunkt. En asylansökan från en EU-medborgare kan därför endast godkännas under "mycket exceptionella omständigheter", enligt talespersonen. En ungersk domstol har nu 60 dagar på sig att ta ställning till den europeiska arresteringsordern mot Romanowski.
Orbán vill vänta med Rysslandssanktioner tills Trump tillträder
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har meddelat EU:s ledare att han vill avvakta med beslut om förlängda sanktioner mot Ryssland tills Donald Trump tillträder som president i USA. Detta framkom vid torsdagen EU-toppmötet i Bryssel, rapporterar Bloomberg. EU:s nuvarande sanktioner mot Ryssland, som införts i 15 omgångar efter invasionen av Ukraina, behöver förnyas i slutet av januari. För detta krävs att alla 27 medlemsländer är eniga.
Ungern får beröm för insatser i EU-utvidgningen
EU-kandidatlandet Albaniens premiärminister, socialdemokraten Edi Rama, gav på tisdagen beröm till Ungern för deras insatser för EU:s utvidgning på Balkan, rapporterar Politico.
– Allt detta händer tack vare det ungerska ordförandeskapet, sade han.
Utvidgningkommissionären Marta Kos fyllde i och menade att det fanns en "ny dynamik" i EU:s utvidgning.
– Vi har en realistisk utsikt att få ett eller flera utvidgningsländer över mållinjen under denna kommissionens mandat, sade Marta Kos.
Adam Bodnar: Svårt att demokratisera Ungern även med ny regering
– Även om oppositionsledaren Péter Magyar besegrar Viktor Orbán i det ungerska valet 2026, som opinionsundersökningar tyder på att han skulle kunna, kommer skadorna på det civila samhället efter 16 år av Fidesz styre att ha varit djupgående och skulle kräva en herkulisk ansträngning för att reparera, sade Adam Bodnar Polens justitieminister till Politico.
Djupet av institutionella förändringar, i kombination med ett svagare civilt samhälle än i Polen, skulle göra det svårt för kommissionen att få Ungern tillbaka från kylan, avslutade han.
Kommissionen till Ungern: Åtgärderna räcker inte för att frigöra EU-stöd
EU-kommissionen beslutade på måndagen att avvisa Ungerns förslag till lagändringar gällande offentliga stiftelser. Ändringarna, som den ungerska regeringen genomfört för att tillmötesgå EU-krav för att frigöra stöd, anses inte tillräckliga för att komma till rätta med risken för intressekonflikter i stiftelsernas styrelser. Sedan december 2022 har EU-kommissionen hållit inne 55 procent av Ungerns stödpengar från sammanhållningspolitiken för perioden 2021-2027 inom den så kallade villkorsmekanismen. Stödpengarna drogs in med hänvisning till att Ungern på flera områden bröt mot rättsstatens principer.
Parallellt har utbetalningar till Ungern från EU:s stora coronaåterhämtningsfond också stoppats. För att få pengar ur den fonden måste landet uppfyller krav som ställts i villkorsmekanismen.
Ny agentlag slår till mot oberoende journalistik i Ungern
Nästan 80 procent av medierna i EU-landet Ungern styrs av regeringen. Oberoende journalister kämpar mot en ny lag liknande Rysslands agentlag, rapporterar Yle. Trots trakasserier och financiella hinder, utför oberoende medier som Telex och Átlátszó viktig journalistik som avslöjar korruption och maktmissbruk.
– Det är väldigt svårt att få information och intervjuer av regeringen eller det regerande partiet, säger videojournalisten Dániel Simor från den oberoende nyhetssajten Telex.
Polen tar över efter Ungern
Det kritiserade ungerska ordförandeskapet i EU:s ministerråd, där premiärministern, högerpolisten Viktor Orbán körde flera politiskt ovälkomna solonummer, går snart mot sitt slut. 1 januari 2025 tar Polen över uppdraget och i veckan lanserades deras webbsida.
Utsikterna för EU-bråkiga Ungerns kreditbetyg försämras
Kreditvärderingsinstitutet Moody's har sänkt utsikterna för Ungerns statsskuld från stabila till negativa, uppger nyhetsbyrån Bloomberg. Orsaken är försämrad samhällsstyrning som riskerar att få landet att gå miste om bidrag och förmånliga lån från EU. Landets valuta har tappat nästan sju procent mot euron hittills i år och nådde sin lägsta nivå på två år i torsdags. Inför parlamentsvalet 2026 förväntar sig bedömare att premiärminister Viktor Orbáns regering kommer att öka sina utgifter, trots löften om att minska underskottet.
"Om Ungern inte kan eller vill uppfylla EU:s återstående villkor för att få tillgång till stödet riskerar landet att gå miste om betydande bidrag och förmånliga lån", sade Moody's analytiker i ett uttalande.
Kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings har Ungerns betyg på BBB, två steg över skräp, med negativa utsikter. Kreditvärderingsinstitutet S&P har landet en nivå lägre på BBB- med stabila utsikter.