Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Fyra frågor i topp på EU-invånarnas önskelista
En ny EU-kommission har precis tillträtt med mandat på fem år. Invånarna i medlemsländerna har i en stor opinionsundersökning pekat ut vad de anser att unionen ska fokusera på i närtid och under de kommande fem åren.
Strul och inkompetens försenar nytt gränskontrollsystem
Det franska IT-företaget Atos står i centrum för EU:s länge försenade ansträngningar för att få bättre kontroll på resande in i och ut ur EU, rapporterar Bloomberg. Det nya systemet har försenats fyra gånger på fem år, till stor del på grund av ekonomiska och tekniska problem som försenade buggfixar, saknade delar, oerfarna team och ytterligare underhållskostnader. Projektet har nu skjutits upp till 2025 utan något fast startdatum.
Uppgift: EU planerar nya regler för utvisning av migranter
EU-kommissionen förbereder nya regler för att underlätta utvisning av personer som fått avslag på asylansökan. Ett förslag väntas presenteras redan i februari, enligt tre EU-diplomater, uppger Politico. Förslaget kommer troligen att innehålla tydligare riktlinjer för medlemsländernas hantering av personer som saknar rätt att stanna i EU. Ett förslag är att länderna ska kunna begränsa dessa personers rörelsefrihet, till exempel genom krav på regelbunden inställelse vid särskilda center. En annan viktig del handlar om att förtydliga reglerna för utvisning till tredje land. Detta är kontroversiellt eftersom förhållandena i sådana länder ofta är bristfälliga, vilket väcker både juridiska och etiska frågor.
Veckans parlamentsdebatter: Kvinnovåld och gängkriminalitet
Kvinnors rättigheter och kampen mot organiserad brottslighet stod i fokus när svenska EU-parlamentariker deltog i veckans debatter i Strasbourg. Socialdemokraternas Heléne Fritzon lyfte den alarmerande statistiken att var tredje kvinna utsätts för våld, medan moderaten Tomas Tobé efterlyste ökat polissamarbete inom EU för att bekämpa gängkriminaliteten.
Kinesiska elbilar tappar i EU
Kinesiska biltillverkares andel av nyregistreringar av elbilar i EU fortsätter att sjunka och nådde närmare 8 procent i oktober. Efter flera år av snabba uppgångar har den kinesiska framgången avstannat sedan juli i samband med att EU satte provisoriska tullar på kinesiskt tillverkade elbilar, rapporterar Bloomberg.
Kulturminister hade oregistrerade höns – bröt mot EU-regler
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har brutit mot EU:s regelverk genom att inte registrera sina åtta höns hos Jordbruksverket, rapporterar Expressen. Enligt reglerna, som gäller sedan april 2021, måste alla hönsägare anmäla sina fjäderfän för att underlätta smittspårning vid sjukdomsutbrott.
Polen motsätter sig handelsavtalet Mercosur
Polens premiärminister Donald Tusk sade på tisdagen att landet motsatte sig jordbruksvillkoren i Mercosur-avtalet, rapporterar Politico. Avtalet som förhandlats fram under årtionden är klart för slutligt godkännande och skulle om det antogs, på sikt med vissa undantag, skapa en gemensam och tullfri marknad för tjänster, industrivaror och vissa livsmedel- och jordbruksprodukter för närmare 800 miljoner människor i EU och fyra latinamerikanska länder.
Med Polen som uttalade motståndare till avtalet tillsammans med Österrike, Frankrike och Irland har möjligheten för en blockerande minoritet vuxit men ännu saknas tillräckligt med röster för att stoppa avtalet. Sverige och Tyskland med flera stödjer avtalet.
Så ska Frankrike bekämpa våld mot kvinnor
– Jag är övertygad om att Mazan-rättegången kommer att markera ett före och ett efter, säger Frankrikes premiärminister Michel Barnier, rapporterar TT/GP.
Landet lägger nu fram nya åtgärder för att bekämpa våldet mot kvinnor – medan den man som står åtalad för många års våldtäkter mot sin fru fortfarande inte fått sitt straff.
Väst synar hybridhot – "Förtrollningen bryts"
Flera kabelbrott på kort tid, attentatsplaner mot flygplan och anlagda bränder.
Efter åratal av ryska skuggattentat väljer drabbade västländer att utgå ifrån att det är regelrätta angrepp.
– Då bryts lite av förtrollningen, säger krigsvetaren Håkan Gunneriusson till TT/GP.
3,3 miljoner ton fisk drogs upp av EU-fiskare – nedgång över tid
Under 2023 drog fiskare från EU-länderna upp fångst till en vikt av 3,3 miljoner ton, visar en sammanställning från statistikbyrån Eurostat på torsdagen. Det är en tydlig nedgång jämfört med början av 2000-talet då 5,7 miljoner ton fisk nätades. EU:s tre ledande storfiskare var Spanien, Danmark och Frankrike. Icke-EU-länderna Norge och Island drog tillsammans upp 3,6 miljoner ton fisk under 2023.