Artiklar i ämnet
Busch skyller på Bryssel – men EU uppmuntrar elstöd till särskilt drabbade
Energiminister Ebba Busch (KD) har pekat ut att EU-system som skäl till att regeringen inte infört ett mer behovsprövat elstöd. Men EU-regelverken uppmanar snarare till att stöden just ska gå till drabbade kunder, rapporterar Altinget som konstaterar att flera av EU-regelverken uppmanar till att stöden ska gå till ”särskilt drabbade” slutkunder på ett ”träffsäkert sätt”, vilket just öppnar för en behovsprövning.
Northvolt köper metaller från kritiserat ryskt bolag
Det svenska batteriföretaget Northvolt, som marknadsför sig med att de ska bygga världens grönaste batterier, köper metaller med ursprung i ett ryskt bolag, som under årtionden smutsat ned miljön i Norilsk i norra Ryssland, uppger Ekot. Bolaget får nu kritik bland annat från den internationella miljöorganisationen Bellona.
Gaspanna eller värmepump – tyska regeringen i storbråk om framtidens uppvärmning
Oenigheten är stor mellan tyska regeringspartierna de Gröna och liberala FDP, rapporterar Ekot. Oenigheten gäller bland annat när förbudet mot gas- och oljepannor ska börja gälla och hur mycket subvention från regeringen bostadsägare ska få för att kunna ha råd att byta till exempelvis en elektrisk värmepump.
EU vill förbjuda bekämpningsmedel – ”Kan leda till mindre golfspel”
Sveriges golfbanor kan ställas inför stora problem, eftersom EU vill förbjuda alla former av bekämpningsmedel i syfte att bevara den biologiska mångfalden, och det redan nästa år, uppger Ekot. Beslutet skulle främst drabba greenområden och Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson tror det skulle leda till att färre människor väljer att spela golf.
Regeringen vill mildra EU-krav på byggnader i Sverige
EU vill skruva upp kraven på byggnaders energiprestanda för att nå målet om minskade klimatutsläpp från sektorn, rapporterar Altinget. Nu ger regeringen Boverket i uppdrag att utreda hur energiklassningssystemet för byggnader kan anpassas för att möta de nya krav som väntas komma med EU:s uppdaterade direktiv för energiprestanda i byggnader, EPBD. De nya EU-direktivet, som nu slutförhandlas i trilog mellan EU-parlamentet, ministerrådet och kommissionen, innebär att klimatutsläppen från bostads- och fastighetssektorn ska ha minskat med mellan 80 och 89 procent till 2040 och vara noll år 2050.
Sveriges miljöminister vände ryggen till
När EU:s miljöministrar möts under torsdagen är förbränningsmotorer i personbilar den mest kontroversiella frågan, trots att den inte står på dagordningen. EU har långt gångna planer på att förbjuda förbränningsmotorer från och med 2035, men enligt Politico försöker Tyskland nu hitta kryphål i lagstiftningen så att motorerna fortsatt ska kunna säljas. Ministerrådets ordförande, Sveriges miljöminister Romina Pourmokhtari (L), vägrade dock att svara på några frågor på väg in till mötet som brukligt är, varken om förbränningsmotorer eller de miljöfrågor som stod på dagordningen. En journalist ropade: ”Bilarna och förbränningsmotorerna, snälla!”, men miljöministern vände ryggen till.
Svantesson ratar EU-ja till lägre bensinskatt
I opposition tvingade Elisabeth Svantesson (M) den förra regeringen att kräva av EU att tillfälligt få slopa energiskatten på drivmedel. Men som finansminister säger hon nej till använda undantaget –trots att det skulle kunna göra flera kronor på bensin- och dieselpriserna i några månader, skriver GP/TT. Men det hela skulle ha blivit mycket kostsamt för statskassan och Svantesson betonar nu att det är en bister vinter och lågkonjunktur som väntar.
Stor oro bland européer över luftföroreningars inverkan på hälsa
De flesta européer är oroade över luftföroreningarnas påverkan på hälsa och miljö, enligt en undersökning från Eurbarometern som publicerades på måndagen. Nästan 90 procent av de tillfrågade tycker att hälsoproblem som luftvägssjukdomar, astma och hjärt-kärlsjukdomar är allvarliga problem i deras land. Nästan hälften av de tillfrågade anser att luftkvaliteten har försämrats under de senaste tio åren.
Krav på mer aktiv EU-roll för att rädda haven
EU måste ta på sig ledarrollen för att skydda och återställa haven och öka medvetenheten om den viktiga roll som havet spelar för vår planets välmående, slår EU-parlamentet fast i en resolution som på torsdagen. Ledamöterna understryker havens betydelse i kampen mot klimatförändringar och för att målen i Parisavtalet och konventionen om biologisk mångfald till fullo uppnås, och uppmanar EU att driva på för ett ambitiöst ramverk för global biologisk mångfald vid klimatkonferensen COP15 om en månad.
Ny EU-plan mot höga energipriser väntas
EU-kommissionen väntas nästa vecka lägga fram ett förslag till medlemsländerna om nya åtgärder för att hantera de skyhöga energipriserna, rapporterar Agence Europe. Förslaget är tänkt som ett inspel inför mötet med EU:s energiministrar fredagen den 30 september. Enligt Agence Europe handlar det inte om lagstiftningsförslag, utan snarare om en handlingsplan som bland annat skulle ta upp pristak för gas, tryggheten för EU:s energiförsörjning och likviditeten på framtida elmarknader. Kommissionen lade nyligen fram lagstiftningsförslag med nödåtgärder för att mildra stigande energipriser, men har ännu inte lagt några konkreta förslag angående gaspristak och likviditetsproblem.