Opinioner – i Sverige och EU
Senast uppdaterad: 13 juni 2024
Härunder finner du artiklar om olika opinionsundersökningar som publicerats i Europa och Sverige.
Härunder finner du artiklar om olika opinionsundersökningar som publicerats i Europa och Sverige.
En majoritet av européerna (55 procent) tror att risken för väpnad konflikt på EU:s territorium är hög de kommande åren, enligt en opinionsundersökning från Le Grand Continent. Undersökningen, som genomförts i nio EU-länder, visar också att 51 procent ser Donald Trump som "Europas fiende" medan endast 9 procent ser honom om en vän till Europa. 63 procent anser dessutom att hans återval gör världen mindre säker.
Undersökningen visar även starkt stöd (61 procent) för att beslagta ryska tillgångar för att finansiera Ukraina. 47 procent av de tillfrågade anser att Ukraina bör acceptera ett fredsavtal även om det innebär förlust av ockuperade områden.
Undersökningen genomfördes i Frankrike, Polen, Nederländerna, Danmark, Spanien, Tyskland, Italien, Belgien och Rumänien.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har fått ökat stöd bland ukrainare efter den senaste tidens motsättningar med USA:s president Donald Trump, enligt TT/GP. En ny undersökning från Kievs internationella sociologiinstitut (KIIS) visar att 67 procent av ukrainarna nu litar på Zelenskyj, en ökning med tio procentenheter på en månad. Undersökningen genomfördes mellan 14 februari och 4 mars, en period då Trump utan grund kallade Zelenskyj "diktator" och påstod att han bara hade fyra procents folkligt stöd. I östra Ukraina är stödet något lägre, runt 60 procent. Före Rysslands invasion 2022 hade Zelenskyj ett lägre förtroende bland ukrainarna, men kriget har kraftigt stärkt hans position.
I de tre opinionsundersökningar som gjorts i år inför nästa års parlamentsval Ungern leder det oppositionella mittenhögerpartiet Tisza över premiärminister Viktor Orbáns ytterhögerparti Fidesz med mellan två och sju procentenheter.
Fidesz och Orbán har sedan 2010 dominerat ungersk politik och har enligt flera internationella organisationer och mätningar drivit landet i en alltmer odemokratisk riktning.
Opinionssiffrorna inför det tyska valet har länge varit stabila med de tyska kristdemokraterna som största parti. Men ett parti som ökat är det tyska vänsterpartiet die Linke som var uträknat för ett år sen men som plötsligt fått stark medvind och ser nu ut att komma in i förbundsdagen, uppger Ekot.
Enligt Medieakademins Förtroendebarometer är medborgarnas förtroendet för internationella institutioner är större än för svenska. Nato och FN ligger högre än exempel kungahuset, regeringen och riksdagen, rapporterar Ekot.
Med en vecka kvar till förbundsdagsvalet i Tyskland är intresset för valet större än vid tidigare val. Men drygt var fjärde väljare är fortfarande osäker på vem man vill ge sin röst, rapporterar Ekot. Den fråga som flest väljare säger är avgörande för deras val är fred och säkerhet.
Det konservativa partiet CDU och dess ledare Friedrich Merz tappar stöd i opinionen efter att ha föreslagit hårdare tag mot irreguljär migration med stöd från högerpartiet AfD, skriver Reuters. I en ny undersökning från Forsa som publicerades på tisdagen har CDU:s väljarstöd sjunkit med tre procentenheter från 31 till 28 procent, medan AfD ökat från 19 till 21 procent. Merz hade tidigare lovat att inga förslag skulle läggas fram i parlamentet som behövde AfD:s stöd.
Det tyska ytterhögerpartiet AfD har sedan i början av december stärkt sig i opinionen inför parlamentsvalet i nästa månad, från 18 procent till 21 procent enligt Politicos sammanställning. Under samma tid har kristdemokraterna minskat från 32 procent till 30 procent. Socialdemokraterna ligger kvar runt 16 procent medan de gröna hamnar på 14 procent. Övriga partier kämpar runt eller under valspärren på fem procent.
Nya opinionsmätningar visar att allt fler ukrainare kan tänka sig att ge upp landområden för fred, uppger Yle. I december 2024 var 38 procent villiga att göra eftergifter, jämfört med endast 8 procent två år tidigare, enligt en undersökning från Internationella institutet för sociologi i Kiev.
– Om den här trenden fortsätter kommer 2025 att se en ökning av människor som går med på att striderna avslutas, även om de fortfarande inte bildar en majoritet, sade Jevhen Holovacha vid Ukrainas vetenskapsakademi.
Även i Ryssland växer krigströttheten. Enligt Levada-centret vill närmare 60 procent av ryssarna se fredsförhandlingar. Men analytiker Jakob Hedenskog påpekar att Putin avvisar förhandlingar med Ukraina och endast vill diskutera med USA.
I Storbritannien är nu högernationalistiska Reform UK större än det konservativa Tory-partiet enligt en opinionsmätning av Yougov, rapporterar Ekot. Reform UK får 25 procent, Tories får 22 procent och det regerande Labourpartiet får 26 procent. Detta är en av flera mätningar som visat på ett stigande stöd för Reform UK.