Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Artiklar i ämnet
Qatarskandalen till trots – lång väg till skärpta EU-regler
Efter förra årets korruptionsskandal efterlyser många skärpta regler. Samtidigt menar kritiker att Europaparlamentarikerna inte är intresserade.
– Majoriteten i det huset har noll procent politisk vilja att införa någon typ av meningsfulla regler på sig själva, säger Nicholas Aiossa från antikorruptionsorganisationen Transparency International.
Europaportalen har granskat röstlängderna för att få en bild av hur de svenska partierna har ställt sig i frågan – några partier sticker ut.
Han vann öppenhetstvist mot EU: ”Viktigt ta kampen”
Efter att frilansjournalisten Carl von Scheele inte fått ut en analys från EUs ministerråd klagade han hos Europeiska ombudsmannen – som nu ger honom rätt och rådet bakläxa, skriver Journalisten.
Striktare regler för kommissionens tjänsteresor efter avslöjande
En talesperson för EU-kommissionen meddelade på tisdagen att nya striktare regler för vem som får betala för tjänsteresor nu börjat gälla. Listan på vilka tredje parter som får betala för resor begränsas till myndigheter i EU-, EES- och Efta-länderna, FN, G7/G20 samt universitet när resan utförs i utbildningssyfte. Alla andra tjänsteresor ska betalas av kommissionen själv. De högsta tjänstemännen får längre inte själva ta ställning till huruvida betalda tjänsteresor innebär en intressekonflikt eller ej.
Uppstramningen av regelverket kommer efter ett avslöjande om att en topptjänsteman på kommissionen godkänt sina egna flygresor betala av Qatar samtidigt som hans generaldirektorat förhandlade ett avtal om tillgång till EU:s luftrum med landet.
Politiskt stöd bakom nya öppenhetsreformer i EU-parlamentet
Ledarna för partigrupperna i EU-parlamentet enades på onsdagen om nya regler för att i framtiden minska möjligheterna för ledamöterna att låta sig mutas, rapporterar Politico. Bland reglerna finns bland annat krav på lobbyister att skriva in sig i EU:s öppenhetsregister, ett stopp för ”vänskapsgrupper” med länder utanför EU och strikta krav på vad och hur gåvor till ledamöterna ska deklareras. Överenskommelsen innehåller dock inte ett antal krav som EU-parlamentarikerna själva röstade för i december. Bland reformer som inte ingår återfinns krav på detaljerade redovisningar av sidoinkomster och skydd för visselblåsare.
Ombudsman efterfrågar större öppenhet i EU-parlamentet
Efter Qatarskandalen med mutade EU-parlamentariker har församlingens talman Roberta Metsola lagt fram ett förslag på skärpningar av reglerna så att det inte ska upprepas. Europeiska ombudsmannen Emily O'Reilly har nu gått igenom förslagen och välkomnar dem i stort i ett brev till talman Metsola. Hon föreslår dock att förslaget om att offentliggöra möten med lobbyister och företrädare för andra länder ska omfatta alla EU-parlamentariker och inte bra de som är huvudansvariga för en resolution eller lagstiftningsakt. Ombudsmannen förespråkar även större befogenheter för den rådgivande kommitté som ska övervaka att parlamentets uppförandekod efterlevs, samt att det införs en en ”nedkylningsperiod” för Europaparlamentariker och högre tjänstemän som efter sin tid i parlamentet vill engagera sig i lobbyverksamhet gentemot Europaparlamentet.
EU-dom tvingar fram “känsliga” dokument
Offentlighetsprincipens vänner vann en seger på onsdagen när EU-domstolen beslutade att ministerrådet inte kan vägra lämna ut viss handling. Enligt domstolen är offentlighetsprincipen av grundläggande betydelse i unionens rättsordning och tillgången till lagstiftningshandlingar måste därför vara så bred som möjligt. “ Jag vann slaget, men inte kriget”, säger Emilio De Capitani som stämde rådet.
Ylva Johansson: Vi måste skärpa EU-reglerna mot korruption
Efter korruptionshärvan i EU-parlamentet lovar kommissionär Ylva Johansson att lägga fram förslag om att kriminalisera korruption och stärka skyddet i EU-institutionerna mot mutor och utländsk påverkan. – Vi kommer att vara så ambitiösa och tuffa som möjligt och ge polisen och domstolarna de verktyg de behöver för att utrota korruptionen, sade Ylva Johansson.
Debatt: EU tummar ofta på öppenhet vid lagstiftning
Samtidigt som EU-kommissionen fått mer lagstiftning på sitt bord saknar man i majoriteten av fallen ett öppet remisförfarande trots att det är regel. Det försvårar för vissa intressenter som till exempel Svenskt Näringsliv att föra fram sina synpunkter. Möjligheten att lämna synpunkter varierar dessutom stort beroende på ämne, skriver statsvetarna Maria Strömvik och Jelle Verheij.
EU-parlamentariker: Grekisk avlyssningsskandal en EU-fråga
Trots den grekiska regeringens försök att hålla EU borta från den avlyssningsskandal som skakat landet de senaste veckorna har nu frågan blivit het i Bryssel, rapporterar Politico. Flera EU-parlamentariker hävdar nu att den grekiska säkerhetstjänstens avlyssning av den grekiska EU-parlamentarikern, oppositionspolitikern och socialdemokraten Nikos Androulakis telefon, faller under EU-kompetens. Grekland försöker sopa frågan under mattan genom att spela det nationella kortet, hävdar den belgiska miljöpartisten Saskia Bricmont.
– Det här är helt oacceptabelt för mig eftersom demokrati och rättsstatsprincipen står på spel, säger hon till Politico.
Rysk propaganda hittar nya vägar efter förbud
Efter EU:s blockering av ryska statsmedier har innehållet i stället börjat spridas via en rad andra sajter och konton, skriver GP/TT. Att helt stoppa den ryska krigspropagandan i Europa är omöjligt, konstaterar en expert.