Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Företagsledarnas varning: Europas konkurrenskraft halkar efter USA
Europa halkar efter USA ekonomiskt och EU är inte tillräckligt konkurrenskraftigt, varnar flera företagsledare och politiker under Världsekonomiskt forum i Davos, rapporterar Ekot.
– Det finns jättemycket potential i att lätta regelbördan, säger Anna Borg som är vd på Vattenfall. Även statsminister Ulf Kristersson (M) håller med om att det krävs färre regler.
EU tar upp konkurrensen med USA och Kina
EU-kommissionen antas kommande onsdag under namnet konkurrenskraftskompassen presentera en femårsplan för att ta upp konkurrensen med USA och Kina, erfar Bloomberg. Bland annat väntas kommissionen föreslå en ny byrå för avancerade forskningsprojekt efter amerikansk modell. I förslaget ingår även byggandet av en ny superdatorinfrastruktur för artificiell intelligens.
I planerna, som ska realisera flera Mario Draghis förslag, ingår att minska reglering, förbättra tillgången till finansiering, sänka energikostnader och minska beroenden kopplade till kritiska material. Dokumentet tar dock inte upp den svåraste frågan – hur man hittar de 800 miljarder euro per år som enligt Draghi behövs för att genomföra planerna.
Danska företag nervösa efter Trumps hot om tullar
Danmark är oron stor för vad som ska hända om USA:s president Donald Trump ska göra allvar av sitt hot att införa strafftullar på danska varor om han inte får överta Grönland, rapporterar Ekot. USA är Danmarks största enskilda handelspartner och närmare 100 000 danska jobb är direkt kopplade till exporten över Atlanten.
– Men det största problemet skulle inte vara tullar utan andra handelsbarriärer, som till exempel att dröja med godkännandet av läkemedel, säger Philipp Schröder, professor i ekonomi vid Århus Universitet.
USA begränsar sin fria AI-export till halva EU – vill säkra global dominans
Enligt Bloomberg har USA, när det gäller export av deras mest avancerade AI-chips, delat upp världen i tre grupper. Den första gruppen som också är den minsta består av nära allierade som ges fri tillgång till den nya teknologin, däribland de nordiska länderna utom Island och gamla Västeuropa utom Portugal. Den andra gruppen som är den största i antalet länder har USA:s AI-export fått begränsningar. I Europa är det Portugal, Island, Schweiz, de östra EU-länderna och EU:s kandidatländer som tillhör grupp två. I sista kategorin med flest exportrestriktioner återfinns Ryssland, Kina och dess allierade.
Syftet med begränsningen av AI-exporten är att säkerställa att den globala utvecklingen av AI överensstämmer med amerikanska standarder och att den blir beroende av amerikansk teknologi.
EU står inför flera avgörande vägval
EU går in i ett politiskt intensivt år med flera tunga beslut på den planerade agendan. Ett nytt, viktigt klimatmål ska spikas och reformer för att stärka unionens konkurrenskraft ska presenteras. Samtidigt väntar de kanske svåraste förhandlingarna någonsin när en ny flerårsbudget ska förhandlas fram.
EU skärper kraven på sju länders ekonomi
EU-ländernas finansministrar beslutade i dag tisdag om nya ekonomiska krav för sju medlemsländer som har för stora underskott i sina statsbudgetar. Belgien, Frankrike, Italien, Malta, Polen, Slovakien och Rumänien måste nu strama åt sina utgifter för att få ned underskotten under EU:s gräns på 3 procent av BNP.
Rumänien får längst tid på sig och ska ha ordning på ekonomin till 2030, medan Italien har kortast tidsfrist till 2026. För varje land har det satts upp tydliga gränser för hur mycket de offentliga utgifterna får öka varje år. Beslutet är en del av EU:s nya ekonomiska regelverk som trädde i kraft 2024. Målet är att stärka medlemsländernas ekonomiska hållbarhet genom striktare budgetdisciplin och tydligare övervakning.
von der Leyen: Europa måste växla upp – ny EU-plan
I ett tal vid Världsekonomiskt forum i Davos på tisdagen reflekterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen över de senaste 25 årens utveckling. Hon beskrev hur världen har gått från stor optimism kring globalisering vid millennieskiftet till dagens mer spända läge med handelshinder och teknologisk konkurrens.
Europa måste nu ställa om för att möta framtiden, menade hon. EU kommer nästa vecka att presentera en ny plan för att öka produktiviteten och konkurrenskraften. Planen bygger på tre pelare: en gemensam och fördjupad kapitalmarknad, enklare regler för företag och en omställning till ren energi.
– Europa har allt som krävs för att lyckas med detta. Vi har en privat sektor med lång tradition av innovation, en högutbildad arbetskraft och en stor inre marknad med 450 miljoner människor, sade hon.
EU stärker banden till Mexiko med nytt frihandelsavtal
EU och Mexiko uppdaterar sitt nästan 30 år gamla frihandelsavtal. Det nya avtalet slopar tullar på flera viktiga produkter och väntas ge ett rejält lyft för handeln mellan parterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ser avtalet som en viktig signal i en orolig tid.
– Detta banbrytande avtal visar att en öppen, regelbaserad handel kan bidra till vårt välstånd och vår ekonomiska säkerhet, säger von der Leyen.
EU och Malaysia återupptar handelssamtal
EU och Malaysia kommer under våren att återuppta förhandlingarna om ett omfattande handelsavtal. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Malaysias premiärminister Anwar bin Ibrahim meddelade detta i går söndag i samband med premiärministerns Europabesök. Varuhandeln mellan EU och Malaysias uppgick 2023 till 45 miljarder euro och tjänstehandeln till 11 miljarder euro.
– Dessa utmärkta nyheter kommer vid en kritisk tidpunkt. De geopolitiska spänningarna eskalerar och risken för instabilitet växer. Medan vissa vänder sig inåt mot isolering och fragmentering väljer Europa och Malaysia en annan väg: att sträcka ut handen, bygga partnerskap och skapa nya möjligheter för våra medborgare, sade von der Leyen i samband med beskedet.
EU slöt nyligen frihandelsavtal med Mercosurländerna i Sydamerika och Mexiko. Enligt vad Europaportalen erfar rör även frihandelsförhandlingar mellan EU och Thailand, Indonesien och Filippinerna sig framåt.
EU tar strid mot Kinas patenthantering
EU-kommissionen meddelade på måndagen att man vänt sig till Världshandelsorganisationen, WTO, för att stoppa vad man anser är orättvis hantering av europeiska patent i Kina. Kinesiska domstolar har tagit sig rätten att bestämma globala licensavgifter för viktiga europeiska patent, särskilt inom telekom och 5G, utan att först få godkännande från patentägarna.
Detta tvingar europeiska företag att sänka sina avgifter världen över, vilket ger kinesiska tillverkare billigare tillgång till europeisk teknik. Om ingen lösning nås inom 60 dagar kan EU gå vidare med en rättslig process i WTO.
Ett liknande ärende pågår redan där Kina anklagas för att bötfälla företag som försöker skydda sina patenträttigheter i icke-kinesiska domstolar. Ett beslut i det fallet väntas under första kvartalet 2025.