Senast uppdaterad: 30 januari 2023
Mer fakta
Artiklar i ämnet
Google och telekomjättar vill jämställa iMessage
Google och några av Europas största telekombolag vill att EU ska definiera det amerikanska företaget Apples meddelandetjänst iMessage som en kärntjänst, vilket skulle innebära att den jämställs med dess rivalers liknande chattjänster. Därmed kan Apple, via EU:s direktiv om den digitala marknaden, tvingas att se till att andra än Apple-användare kan använda iMessage-appen i likhet med exempelvis WhatsApp, rapporterar Financial Times.
EU varnar Elon Musk – falska uppgifter sprids på X
Plattformen X uppges innehålla falska och vilseledande uppgifter om striderna mellan Israel och Hamas. Därför varnar nu EU-kommissionären Thierry Breton, som ansvarar för den inre marknaden, plattformens ägare Elon Musk i ett brev, skriver TT/GP. Elon Musk får 24 timmar på sig att svara och kontakta berörda polismyndigheter.
Miljontals klagomål – kommissionen vill snabba på samordning av digitala välfärdssystem
EU:s medlemsländer behöver lägga in en högre växel för att samordna trygghetssystemen digitalt och underlätta fri rörlighet. Det anser EU-kommissionen som nu föreslår flera åtgärder.
EU vill öka skyddet mot farliga leksaker
På fredagen föreslog EU-kommissionen en uppdaterad leksaksförordning som bättre ska skydda barn mot potentiellt farliga leksaker, särskilt när det gäller skadliga kemikalier. Syftet är också, enligt kommissionen, att minska det stora antalet farliga leksaker som fortfarande säljs i EU, särskilt på nätet, och ge leksaker som tillverkas i EU bättre förutsättningar att konkurrera med importerade leksaker.
EU:s AI lobby får inte gehör i Asien
EU försöker få länder i Asien att reglera artificiell intelligens, AI, på ett liknande sätt som EU planerar att göra. Enligt källor till Reuters har EU fört diskussioner med minst tio asiatiska länder såsom Indien, Japan, Sydkorea och Singapore, i hopp om att EU:s kommande reglering av AI ska bli en måttstock för hur teknologin ska regleras runtom i världen. Men försöken att övertyga de asiatiska regeringarna om behovet av stränga regler får ett ljummet mottagande enligt nyhetsbyrån.
Googles AI-robot Bard släpps i EU
Chattbotten Bard, Googles svar i AI-racet mot Chat GPT och Microsofts Bing, släpptes i mars men kommer först nu till EU och Sverige. ”Vi har haft givande diskussioner med reglerare och en stor del byggs nu i Europa”, säger Jack Krawczyk, produkthanteringschef på Google till Dagens Industri. Enligt Google-chefen är de nu säkra på att Bard kommer att hålla på integriteten för användare.
EU-kommissionär varnar sociala medier efter kravaller
Sociala medieplattformar som Snapchat och TikTok gjorde inte tillräckligt för att förhindra att skadligt material spreds under kravallerna i Frankrike. Det säger EU-kommissionären för inre marknaden Thierry Breton, uppger Bloomberg. Videoklipp från protesterna spreds i sociala medier och bidrog till att sprida oroligheterna, menar Breton som varnar för att EU-lag från och med nästa månad kommer att tillåta sanktioner mot sociala medier som inte tar bort skadligt innehåll från sina plattformar.
EU kan få e-valuta – och skydd för kontanter
I ett paket med flera förslag lade EU-kommissionen på onsdagen fram sina förhoppningar om bland annat säkrare digitala betalningar och öppnade upp för möjligheten att införa en digital euro, rapporterar TT/NyTeknik. Kommissionen vill öka möjligheterna till ersättning när någon utsatts för bedrägeri, ålägga bankerna att bättre informera sina kunder om risker och göra det möjligt att lättare kontrollera att kontonummer och den pengamottagare som nämns verkligen hör ihop. Samtidigt vill kommissionen stärka skyddet för kontanter och den som helst använder sådana.
Lobbning kan ha påverkat EU-parlamentets syn på AI-lag
Det amerikanska AI-företaget Open AI föreslog ändringar i EU:s AI Akt, och ändringarna togs sedan med det förslag till AI-lagen som har röstats igenom av EU-parlamentet, det rapporterar Ekot som hänvisar till dokument från EU-kommissionen som den amerikanska tidskriften Time har publicerat.
EU-parlamentet på väg att reglera AI
Europaparlamentet tar på tisdag sig an frågan om hur artificiell intelligens, AI, ska regleras. Stridsfrågan gäller om tekniken ska tillåtas i realtid för att söka efter terrorister och andra kriminella bland folksamlingar. Parlamentet ska också anta rekommendationer utifrån en rapport om spionprogram såsom Pegasus, som använts mot oppositionella i flera EU-länder.