Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Northvolt: EU är för beroende av ryska metaller till elbilsbatterier
EU är för beroende av ryska metaller till elbilsbatterier så som nickel, tycker svenska batteritillverkaren Northvolt. Nu vill bolaget att EU agerar och tar fram en handlingsplan för att minska beroendet. ”Det är och har varit ett stort beroende. Ryssland är en väldigt stor källa av flera av råmaterialen i vår och andras leverantörskedjor”, säger Northvolts miljöchef Emma Nehrenheim till Ekot.
Per Hidesten: EU-kommissionen negativ för konkurrenskraften
Ursula von der Leyens kommission har bidragit till en ökad regelbörda för företagen och en satsning på sociala frågor som hör hemma på nationell nivå. Det anser Industriarbetsgivarnas vd, Per Hidesten.
– Det finns en stark kontrollmekanism i EU som har gått för långt.
Har det svenska ordförandeskapet levererat?
Mer än halvvägs in i Sveriges sexmånadersperiod som ordförandeland i EU frågar vi oss: hur har det gått för det svenska ordförandeskapet så här långt? Det skriver gästkrönikör Per Widolf, Industriarbetsgivarna.
Svensk ska förhandla om viktiga råmaterial i EU
I mars lade EU-kommissionen fram ett förslag om stärka tillgången på viktiga råmaterial som behövs i den gröna och digitala omställningen, något som i dag inte sällan måste importeras från diktaturer. Förslaget ska ny behandlas i EU-parlamentet och medlemsländerna. Moderaternas Jessica Polfjärd har fått i uppdrag att ta fram ett av åtta delyttranden från utskotten, i detta fall miljöutskottet, om förslaget.
– Under alltför lång tid har politiken slagit undan benen för gruvnäringen. Det är hög tid att ändra på det. Gruvorna var en av de basnäringar som en gång gjorde Sverige rikt och framgångsrikt. Rätt använda kan de också vara en del central del av hela Sveriges framtida tillväxtresa, sade Polfjärd i ett uttalande.
Tysk motorinvändning väcker debatt i riksdagen
I EU-nämnden drabbar Moderaterna och Socialdemokraterna samma om en fråga som kanske inte ens kommer upp på veckans EU-toppmöte och där man i sak är eniga – huruvida förbränningsmotorer i nya bilar ska förbjudas från 2035. – Det har varit märkligt tyst och passivt från regeringen, säger Matilda Ernkrans (S) som undrar om regeringen håller på att spela bort den svenska bilindustrins konkurrenskraft. – Det är en rätt obegripligt anklagelse, svarade statsminister Ulf Kristersson (M).
EU:s nya gröna industriplan: Mer ska tillverkas i Europa
Minst 40 procent av EU:s behov av grön teknik som solpaneler och batterier ska tillverkas i unionen, föreslår kommissionen. Åtta gröna teknologier, även delvis småskalig kärnkraft, ska få minskad regelbörda och kortare tillståndsprocesser.
Lättare subventionera förnybart och grön teknik i EU
Uppdaterade EU-regler för statsstöd förlänger möjligheten för medlemsländerna att subventionera förnybar energi och företags klimatomställning. Nytt är att även företag som tillverkar gröna produkter som batterier och värmepumpar nu kan få stöd av skattebetalarna.
Volkswagen pausar planer på batterifabrik i Europa – överväger USA
Den tyska fordonstillverkaren Volkswagen pausar planerna på att bygga en batterifabrik i Östeuropa och överväger i stället att bygga en fabrik i USA. Det skriver Financial Times, enligt Ekot. Om Volkswagen väljer att etablera sig i USA utgår 10 miljarder dollar i skattesubventioner från det amerikanska stödpaketet Inflation Reduction Act, pengar som öronmärkta för grön teknik. Av det 50-tal nya batterifabriker som planeras i Europa riskerar två tredjedelar att försenas, skalas ner eller ställas in på grund av den amerikanska konkurrensen.
Kluvet när EU-parlamentet tycker till om grön industriplan
EU-parlamentet har enats om hur unionen bör stötta grön industri men den största partigruppen – EPP – röstade nej och anklagas för intern politisk maktkamp. Även de svenska ledamöterna är delade kring parlamentets inställning.
Skräddarsydda lån ska stötta “enhörningar” i EU
Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Belgien ska på måndagen att underteckna ett avtal med Europeiska investeringsfonden om att skapa en fond som ska öronmärka lån till lovande nystartade företag, så kallade enhörningar – nystartade företag värderade till en miljard euro eller mer. Syftet är att ägandet stannar i EU och inte flyttar till USA eller Kina, rapporterar Politico.