G7/G20
Senast uppdaterad: 18 juni 2024
G7- och G20-länderna är två informella grupperingar av rika länder som träffas med jämna mellanrum för att diskutera ekonomiska och andra frågor. Även EU är representerat vid mötena.
G7- och G20-länderna är två informella grupperingar av rika länder som träffas med jämna mellanrum för att diskutera ekonomiska och andra frågor. Även EU är representerat vid mötena.
Med början på söndag i Kanada möts ledarna för G7-gruppen: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA för ett viktigt toppmöte om kriget i Ukraina och bredare säkerhetsfrågor, rapporterar Politico. Ledare från de främsta EU-institutionerna kommer också att delta. EU och Storbritannien driver på för att sänka pristaket på rysk råolja för att öka trycket på Ryssland att stoppa sitt krig mot Ukraina.
Direkt efter midsommarhelgen träffas ledarna för 32 Natoländer i Haag där frågan om att höja försvarsutgifterna står högst på dagordningen. En annan fråga är när det nya försvarsbudgetmålet ska vara uppnått, någonstans mellan 2030 och 2035.
Det tredje toppmötet blir EU:s vårtoppmöte i Bryssel som börjar dagen efter Natotoppmötet. Stödet till Ukraina samt försvars- och säkerhetsfrågor står främst. Andra frågor rör Mellanöstern, konkurrenskraft och migration.
G7-ländernas finansministrar lovar att trappa upp sanktionerna mot Ryssland om framsteg mot fred med Ukraina uteblir, skriver Financial Times.
Uttalandet kommer oväntat efter USA:s president Trumps telefonsamtal med Putin vilket väckt oro för att Washington kan dra sig ur fredsansträngningarna. Mötet gav dock få framsteg kring hur Trumps pågående handelskrig ska hanteras.
EU och G7-länderna kom i helgen överens om att ge Ukraina lån på totalt 45 miljarder euro för att stödja landets akuta behov av pengar till statsbudget, militär och återuppbyggnad. I lånet ingår de 35 miljarder euro som EU tidigare enats om. Pengarna ska betalas tillbaka med intäkter från ryska centralbankens tillgångar som har frysts.
– Ryssland måste upphöra med sitt olagliga angreppskrig och betala för de skador som det har orsakat. EU har gjort G7-löftet till verklighet. Tillsammans kommer vi att stödja Ukraina med 45 miljarder euro från Rysslands frysta tillgångar, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.
Läget i krigets Ukraina är ett av huvudämnena vid G7-toppmötet i italienska Apulien som nu inleds, skriver TT/GP. USA:s president Joe Biden väntas för andra gången på kort tid att möta Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Under helgens toppmöte har G7-ledarna enats om att inrätta en "Hiroshima-process" för att reglera artificiell intelligens, rapporterar Göteborgs-Posten/Reuters. Gruppen uttrycker i ett gemensamt uttalande sin oro över teknikens framsteg. Regeringarna har beslutat att hålla vidare diskussioner på hög nivå och planerar att presentera resultaten vid årets slut. Åsikterna om hur åtgärderna ska se ut skiljer åt bland länderna. Japan lutar åt att övervaka AI genom mjukare riktlinjer, medan EU förespråkar striktare lagar.
G7 och EU väntas fatta ett symboliskt beslut och införa ett förbud på rysk gasimport på de rutter där Moskva har skurit ner leveranserna. Det rapporterar Financial Times/Realtid med hänvisning till myndighetspersoner involverade i förhandlingarna.
EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, presenterade på måndagen vad som ska diskuteras med övriga G7-länder vid deras toppmöte i veckan – där även EU har plats. Enligt von der Leyen kommer stödet till Ukraina vara en huvudfråga – där man bland annat kommer diskutera och samordna det elfte sanktionspaketet mot Ryssland som EU-kommissionen har föreslagit och som i första hand avser att täppa igen luckor i sanktionerna. Även relationen till Kina kommer tas upp.
– Först av allt söker vi ett mångfacetterat förhållningssätt till vår ekonomiska relation till Kina som karakteriseras av att minska riskerna, inte att kapa banden, sade von der Leyen.
Rysslands krig mot Ukraina dominerar det pågående G20-mötet – som Vladimir Putin avböjt att delta i. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjade på måndagen till “G19” om att inte kompromissa om något fredsavtal med Ryssland.
– Ukraina bör inte erbjudas att ingå kompromisser med sitt samvete, sin suveränitet, sitt territorium och sin självständighet, sade Zelenskyj.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kan återigen vänta sig en rejäl utfrysning när han landar på Bali i Indonesien i veckan, skriver SvD. EU och Storbritannien har lobbat för en total isolering av det ryska sändebudet under G20-mötet som börjar på måndag kväll, svensk tid.
Rysslands senaste upptrappning mot Ukraina kommer att dominera agendan när G7:s utrikesministrar på torsdagen samlas i Berlin, rapporterar Bloomberg. Ministrarna ska bland annat diskutera landets intensifierade attacker mot civil vatten- och strömförsörjning. Även frågan om pristak på rysk olja kan komma att behandlas, liksom eventuella ytterligare sanktioner mot Iran efter regimens våldsamma tillslag mot demonstranter.