Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Meloni försämrar pressfriheten i Italien
Pressfriheten i Italien är under attack. Genom politisk styrning av public service-bolaget RAI och rättsprocesser mot kritiska journalister följer Italien nu samma mönster som tidigare setts i Ungern och Polen. Det skriver Vladan Lausevic.
Italiens tillväxtprognos halverad – press på regeringen
Italiens statistikmyndighet har kraftigt sänkt landets tillväxtprognos för 2024 från 1 procent till 0,5 procent, skriver FT. Även prognosen för 2025 har justerats ned till 0,8 procent från tidigare 1,1 procent. Den svaga tillväxten sätter press på premiärminister Giorgia Melonis regering att hålla tillbaka de offentliga utgifterna.
Italien står under EU:s övervakning för att minska sitt budgetunderskott som är EU:s högsta: 7,4 procent. Efter Grekland har Italien även EU:s största offentliga skuld, 137 procent av landets BNP.
Italiensk domstol stoppar åter Melonis asylplan i Albanien
En italiensk domstol har återigen slagit ner på premiärminister Giorgia Melonis kontroversiella plan att placera asylsökande i Albanien, rapporterar FT. Domstolen beslutade att sju män från Bangladesh och Egypten som förts till Albanien med ett italienskt fartyg måste tas till Italien istället. Frågan har nu skickats vidare till EU-domstolen för att avgöra om programmet är förenligt med EU-lag, särskilt gällande Italiens klassificering av 19 länder som "säkra" för snabb återvändning. Planen skulle tillåta Italien att hålla upp till 3 000 migranter i albanska förvar medan deras asylansökningar behandlas. Projektet beräknas kosta 800 miljoner euro över fem år.
IMF: Frankrike och Italien klarar inte EU:s budgetmål
Internationella valutafonden (IMF) förutspår att Frankrike och Italien inte kommer att lyckas sänka sina budgetunderskott till EU:s gräns på 3 procent av BNP fram till 2029, uppger nyhetsbyrån Bloomberg. För Frankrike väntas underskottet ligga kvar runt 6 procent fram till 2029. Som följd av detta kommer statsskulden i båda länderna att fortsätta öka. Italiens skuld beräknas nå 142,3 procent av BNP 2029, medan Frankrikes skuld väntas stiga till 124,1 procent. IMF:s bedömning är betydligt mer pessimistisk än de båda ländernas egna prognoser.
Så sent som för några veckor sedan flyttade den franske premiärministern, konservative Michel Barnier, landets målsättning att klara EU:s 3-procentsgräns från tidigare utlovat 2027 till 2029.
Tidigare Europaparlamentariker tvingas återbetala EU-bidrag efter bedrägeri
EU-domstolen beslutade på onsdagen att den förre italienske Europaparlamentarikern, konservative Crescenzio Rivellini, ska återbetala 252 000 euro i EU-bidrag till parlamentet. Därmed förlorade Rivellini den stämning han lämnat in mot parlamentet för att slippa betala. Orsaken till återbetalningen är att en utredning från EU:s bedrägeribekämpningsbyrå Olaf visat att pengarna begrägligen utbetalats via honom till ett företag i syditalienska Neapel ägt av hans älskarinna, ett företag som inte utfört några tjänster alls, något som Politico tidigare rapporterat om.
Italien stärker migrantavtal med ny lag – vill motverka dom
Italiens regering har godkänt en ny lag för att rädda det omdiskuterade migrantavtalet med Albanien, skriver TT/GP. Lagen ger Italien rätt att snabbt hantera asylansökningar och bestämma vilka länder utanför EU som är säkra. Detta sker efter att en domstol i fredags bestämt att tolv migranter ska flyttas tillbaka till Italien från Albanien för asylprövning. Enligt avtalet från november förra året ska migranter som räddas av italienska fartyg föras till Albanien i väntan på asylbeslut. Premiärminister Giorgia Melonis regering vill med den nya lagen motverka rättsliga hinder för avtalet. Detta efter att EU-domstolen nyligen sagt att delar av länder utanför EU inte kan räknas som säkra om inte hela landet anses säkert.
Italiensk domstol avvisar kontroversiell migrantplan
En domstol i Rom har beslutat att tolv av de migranter som nyligen skickades till ett läger i Albanien har rätt att föras tillbaka till Italien. Detta är ett bakslag för den nationalkonservativa premiärministern Giorgia Melonis plan att hantera asylsökande utanför Italiens gränser, skriver FT. Domstolen hänvisade till en ny dom från EU-domstolen som säger att länder inte kan anses "delvis säkra" för utvisningar. Meloni uttryckte besvikelse men insisterade på att detta bara är ett tillfälligt hinder. – Italienarna har bett mig stoppa illegal invandring och jag ska göra mitt bästa, sade Meloni. Regeringen planerar att överklaga beslutet.
EU-toppmötet: Nya krav på tuffare åtgärder mot migranter
En grupp EU-länder med Danmark, Nederländerna och Italien i spetsen vill se fler och tuffare åtgärder för att minska den irreguljära invandringen och skicka tillbaka fler migranter som inte har rätt att stanna i EU. – Vi måste pröva nästan alla vägar som finns, säger statsminister Ulf Kristersson på väg in på EU-toppmötet i Bryssel.
Italien har börjat med utvisningar till Albanien
16 migranter har anlänt till Albanien från Italien, rapporterar Ekot. Det är den första gruppen migranter som Albanien tar emot, efter att ett avtal slutits mellan länderna, som innebär att upp till 3 000 migranter som plockas upp i havet av Italiens kustbevakning, kan härbärgeras i Albanien och få sin asylansökan prövad.
Italien ökar antalet arbetstillstånd för utländsk vårdpersonal
Italien kommer att erbjuda 10 000 extra arbetstillstånd nästa år för utländsk personal som tar hand om äldre och funktionshindrade, uppger Reuters. Detta är en del av ett nytt paket med migrationsregler som regeringen antog på onsdagen. Italien har länge haft brist på vårdpersonal på grund av en åldrande befolkning och låga födelsetal. De extra tillstånden läggs till de 452 000 arbetstillstånd som tidigare utlovats för perioden 2023-2025. Premiärminister Giorgia Melonis högerregering har infört åtgärder för att minska olaglig invandring, men utökar samtidigt lagliga vägar för arbetskraftsinvandring.