Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Turkiet kan bli nyckelspelare i Europas nya säkerhetsstruktur
Turkiet framträder som en viktig potentiell partner när Europa försöker omstrukturera sin säkerhet och hitta garantier för Ukraina, rapporterar Reuters. Efter att USA:s president Donald Trump ändrat landets Ukrainapolitik söker europeiska länder nya säkerhetslösningar.
– Jag har med mig ett tydligt förslag för Turkiet att ta största möjliga medansvar för fred i Ukraina och regional stabilitet, sade Polens premiärminister Donald Tusk då han på onsdagen besökte Ankara.
Turkiet, som är Natomedlem med alliansens näst största armé, har under kriget upprätthållit goda relationer med både Ukraina och Ryssland. Landet har nyligen meddelat att det kan överväga att bidra till en fredsbevarande insats i Ukraina om vapenvila uppnås. En europeisk diplomat betonar att det är avgörande att Turkiet deltar i säkerhetsgarantier för Ukraina.
Nato vill se fördjupat samarbete mellan EU och Turkiet
Natos generalsekreterare Mark Rutte har uppmanat EU-ledare att förbättra relationerna med Turkiet, uppger Financial Times. Uppmaningen kommer när USA:s president Donald Trumps tillbakadragande från europeisk säkerhet tvingar europeiska länder att ompröva sina allianser.
Vid en privat lunch med EU-ledare i februari lyfte Rutte vikten av ökat samarbete med Turkiet och uppmanade de närvarande att engagera sig med Ankara.
Turkiets utrikesminister Hakan Fidan deltog nyligen i ett möte i London med Europas främsta militärmakter för att diskutera stöd till Ukraina och bredare försvarsfrågor.
Turkiet öppnar för soldater till Ukraina
Turkiet kan komma att skicka militära styrkor till Ukraina – ”om det behövs”, uppger en källa inom landets försvarsdepartement, enligt TT/SvD. De potentiella soldaterna skulle ingå i en internationell fredsstyrka.
PKK-ledaren Öcalan uppmanar till vapenvila
Abdullah Öcalan, fängslad ledare för den kurdiska gruppen PKK, vill att striderna mot Turkiet upphör och att gruppen upplöses.
"Jag vädjar om nedläggning av vapen, och jag tar på mig det historiska ansvaret för denna vädjan", skriver Öcalan i ett brev från fängelset, enligt Yle.
Budskapet förmedlades av en delegation som besökte honom i fängelset. Det är osäkert om alla PKK-krigare kommer att följa uppmaningen. PKK (Kurdistans Arbetarparti) har stridit mot Turkiet sedan 1984. Konflikten har krävt över 40 000 liv. Gruppen är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU.
Sverige i fördjupat samarbete med Turkiet mot gängbrott
På tisdagen möttes för första gången den svenska och den turkiska regeringen i Ankara för ett fördjupat samarbete mot terrorism och organiserad brottslighet.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) säger att det redan börjat ge effekt när det gäller organiserad brottslighet i Sverige, som delvis styrs av kriminella i Turkiet.
EU ger Turkiet nytt miljardstöd för flyktingmottagning
Sedan 2011 har EU bidragit med nästan 10 miljarder euro till Turkiet för att på olika sätt stödja deras flyktingmottagande, inte minst av syriska flyktingar. Nu väntas ytterligare stöd.
– Jag är mycket glad att kunna meddela i dag att ytterligare en miljard euro för 2024 är på väg. Detta kommer att stödja bland annat sjukvård och utbildning av flyktingar i Turkiet. Det kommer att fortsätta att bidra till migration och gränsförvaltning, inklusive frivilligt återvändande av syriska flyktingar, sade Ursula von der Leyen i ett uttalande på tisdagen i samband med ett möte med Turkiets president Erdoğan.
Erdoğan efterfrågar ny EU-vision för Turkiet
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan uppmanade på tisdagen EU att visa en tydligare väg framåt för landets möjligheter att bli medlem i unionen. Vid mötet med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Ankara sade han att EU måste komma med nya tag.
– Vi förväntar oss att [EU] presenterar en ny vision som stärker Turkiets medlemskapsperspektiv. Våra gemensamma intressen ska inte bli gisslan för några medlemsländers begränsade dagordningar, sade Erdoğan.
von der Leyen var mer försiktig i sina uttalanden och fokuserade istället på handel och ekonomi.
– Vår relation är lika rik som den är komplicerad, men den går framåt, sade hon och påpekade att Turkiet är ett kandidatland till EU.
Erdoğan vill dessutom se snabba beslut från EU om att ta bort handelshinder, göra det lättare för turkar att resa till EU och modernisera tullunionen mellan parterna. Han efterlyste också ett toppmöte mellan Turkiet och EU så snart som möjligt.
Turkiet under Erdoğans styre dras dock med stora politiska problem där rättsstaten rankas som sämst i Europa efter Belarus och Ryssland och pressfriheten befinner sig i bottenskiktet i en "mycket allvarlig situation".
Turkiet avsätter kurdiska borgmästare
Tre kurdiska borgmästare i sydöstra Turkiet har avsatts av regeringen, anklagade för samarbete med den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK, rapporterar SVT. Beslutet har väckt protester bland väljarna och kritik från oppositionen, som kallar det en attack mot demokratin. Avsättningarna sker kort efter att även en borgmästare från oppositionspartiet CHP gripits med samma anklagelser. Händelserna inträffar i en orolig tid efter en terrorattack mot ett teknikcentrum utanför Ankara i oktober, där fem personer dog och över 20 skadades. PKK tog på sig dådet, vilket ledde till turkiska motattacker i Syrien och Irak.
Turkiet slår mot PKK-mål i Irak och Syrien
Turkiet har attackerat flera PKK-mål i norra Irak och Syrien sent på onsdagen, uppger SVT. Anfallet kommer några timmar efter attentatet mot företaget Turkish Aerospace Industries högkvarter utanför Ankara.
Erdogan möter Putin i Ryssland: ”En kontroversiell fråga”
Turkiets auktoritära president Erdogan möter Rysslands diktator under onsdagen. Träffen mellan Turkiet och Ryssland sker mitt under brinnande krig i Ukraina.
– Det här är en kontroversiell fråga, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.
Debatt i andra medier









