Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Europa splittrat om fredsbevarande styrka i Ukraina
Europeiska ledare är oeniga om att skicka soldater till Ukraina efter ett eventuellt fredsavtal. Vid ett krismöte i Paris på måndagen diskuterades både möjligheten till en fredsbevarande styrka och hur Europa ska rusta upp sitt försvar när USA:s stöd blir alltmer osäkert.
Scholz vill ändra regler för att öka försvarsutgifter
Tysklands ledare Olof Scholz vill göra det lättare att låna pengar till landets försvar. På en säkerhetskonferens i München i lördags sade han att både Tysklands och EU:s regler för lån behöver ändras, uppger TT/GP. – Vi behöver en reform av skuldbromsen i vår konstitution omedelbart efter det kommande valet, sade Scholz. Han menar att Europa måste satsa mer på försvar eftersom Ryssland fortsätter kriget mot Ukraina och USA:s stöd minskar. Scholz vill att EU-länder ska få låna mer pengar om de lägger över 2 procent av sin ekonomi på försvar.
EU-länder lovar mer militära satsningar – budgetregler ses över
EU-länderna är överens om att kraftigt öka sina försvarsutgifter för att möta hoten från Ryssland. Men hur de omfattande satsningarna ska finansieras är fortfarande oklart. EU-kommissionen öppnar nu för att göra undantag i budgetreglerna för försvarsutgifter. – Extraordinära tider möjliggör extraordinära åtgärder, sade ordförande Ursula von der Leyen.
Ukrainas framtid i fokus när EU-toppar samlas – Zelenskyj på plats
EU:s stats- och regeringschefer samlades på torsdagen i Bryssel för årets sista toppmöte. Med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på plats domineras agendan av säkerhetsfrågor och fortsatt stöd till Ukraina. – Vi måste bygga upp ukrainarnas styrka ytterligare så att de är i position i fredsförhandlingar som är riktigt, riktigt bra, sade Ulf Kristersson på väg in på mötet.
Assads fall väcker europeiskt hopp om nystart i Syrien
Europeiska ledare välkomnar att regimen i Syrien fallit och hoppas på att landet nu kan återuppbygga. Samtidigt dras paralleller till den ryska regimen. – Även den mest grymma regim kan falla och att Ryssland och dess allierade kan besegras, sade Polens premiärminister Donald Tusk.
Tyskt missnöje med Scholz inför nyval
Förbundskansler, socialdemokraten Olaf Scholzs, popularitet har sjunkit kraftigt sedan han tog över efter Angela Merkel 2021. Enligt opinionsinstitutet Insa är han nu minst populär av 20 tyska toppolitiker, medan försvarsminister Boris Pistorius toppar listan, uppger TT/GP. Kritiken inom Scholz parti SPD växer. – Vi har två möjliga kandidater – den ene är Tysklands mest populära politiker och den andre den minst populära, för att uttrycka det enkelt, sade den socialdemokratiske borgmästaren Maximilian Mumm. Pistorius har dock förklarat sig lojal med Scholz. Nyval väntas i februari.
Scholz klar som socialdemokraternas kandidat inför tyskt nyval
Det blir den tyske förbundskanslern Olaf Scholz som blir de tyska socialdemokraternas toppkandidat inför det tyska nyvalet i slutet av februari, uppger Ekot. Detta efter att utmanaren, försvarsminister Boris Pistorius sagt att han inte står till förfogande. Tunga röster inom partiet hade velat byta ut Scholz mot Pistorius inför valet eftersom han är mer populär bland väljarna.
Tomas Tobé borde söka sig mot mitten i europeisk politik
Tomas Tobé (M) skryter på Instagram om att Miljöpartiet och den gröna gruppen är vid sidlinjen i det nya EU-parlamentet. Vad han glömmer att berätta är att hans partigrupp istället samarbetar med högerextremisterna. Det blev inte minst tydligt i processen runt kommissionärsutfrågningarna som snart rullar igång. Det skriver Isabella Lövin (MP), och Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker.
Zelenskyj om sin fredsplan: "Stort misstag" om den inte stöds
Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj sökte stöd på EU-toppmötet för sin plan för hur landet ska kunna nå en långvarig fred med Ryssland. – Om vi inte får det stödet kommer det att bli oerhört svårt för oss, sade Zelenskyj. Enligt statsminister Ulf Kristersson blev planen väl mottagen på mötet.
EU-toppmötet: Nya krav på tuffare åtgärder mot migranter
En grupp EU-länder med Danmark, Nederländerna och Italien i spetsen vill se fler och tuffare åtgärder för att minska den irreguljära invandringen och skicka tillbaka fler migranter som inte har rätt att stanna i EU. – Vi måste pröva nästan alla vägar som finns, säger statsminister Ulf Kristersson på väg in på EU-toppmötet i Bryssel.
Debatt i andra medier









