Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Tysk motorinvändning väcker debatt i riksdagen
I EU-nämnden drabbar Moderaterna och Socialdemokraterna samma om en fråga som kanske inte ens kommer upp på veckans EU-toppmöte och där man i sak är eniga – huruvida förbränningsmotorer i nya bilar ska förbjudas från 2035. – Det har varit märkligt tyst och passivt från regeringen, säger Matilda Ernkrans (S) som undrar om regeringen håller på att spela bort den svenska bilindustrins konkurrenskraft. – Det är en rätt obegripligt anklagelse, svarade statsminister Ulf Kristersson (M).
EU:s nya gröna industriplan: Mer ska tillverkas i Europa
Minst 40 procent av EU:s behov av grön teknik som solpaneler och batterier ska tillverkas i unionen, föreslår kommissionen. Åtta gröna teknologier, även delvis småskalig kärnkraft, ska få minskad regelbörda och kortare tillståndsprocesser.
Lättare subventionera förnybart och grön teknik i EU
Uppdaterade EU-regler för statsstöd förlänger möjligheten för medlemsländerna att subventionera förnybar energi och företags klimatomställning. Nytt är att även företag som tillverkar gröna produkter som batterier och värmepumpar nu kan få stöd av skattebetalarna.
Volkswagen pausar planer på batterifabrik i Europa – överväger USA
Den tyska fordonstillverkaren Volkswagen pausar planerna på att bygga en batterifabrik i Östeuropa och överväger i stället att bygga en fabrik i USA. Det skriver Financial Times, enligt Ekot. Om Volkswagen väljer att etablera sig i USA utgår 10 miljarder dollar i skattesubventioner från det amerikanska stödpaketet Inflation Reduction Act, pengar som öronmärkta för grön teknik. Av det 50-tal nya batterifabriker som planeras i Europa riskerar två tredjedelar att försenas, skalas ner eller ställas in på grund av den amerikanska konkurrensen.
Kluvet när EU-parlamentet tycker till om grön industriplan
EU-parlamentet har enats om hur unionen bör stötta grön industri men den största partigruppen – EPP – röstade nej och anklagas för intern politisk maktkamp. Även de svenska ledamöterna är delade kring parlamentets inställning.
Skräddarsydda lån ska stötta “enhörningar” i EU
Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Belgien ska på måndagen att underteckna ett avtal med Europeiska investeringsfonden om att skapa en fond som ska öronmärka lån till lovande nystartade företag, så kallade enhörningar – nystartade företag värderade till en miljard euro eller mer. Syftet är att ägandet stannar i EU och inte flyttar till USA eller Kina, rapporterar Politico.
Tysk-franskt försök att skydda europeisk industri
Tysklands och Frankrikes ekonomiministrar reser till Washington för att försöka övertyga amerikanerna att inte locka över europeiska gröna företag med skattesubventioner och att de ska visa större öppenhet kring sina nya företagsstöd.
– Jag är faktiskt full av tillförsikt att vi, kanske inte i dag eller i morgon, men under de närmaste veckorna kommer hitta lösningar, sade den tyske ekonomiministern Robert Habeck inför avresan.
von der Leyen: Så ska EU:s gröna företag stöttas
Direkta skattelättnader till företag som annars kan lockas av utländska subventioner, pengar ur existerade fonder och enklare statsstöds- och tillståndsregler är några av ingredienserna när EU tar upp kampen mot stora klimatstöd till företag i länder som USA. Frågan om ny gemensam upplåning läggs dock på framtiden.
Flera länder säger nej till ytterligare EU-bidrag – “ta lån istället”
Sju EU-länder motsätter sig i ett brev till EU-kommissionen en ny EU-finansiering som svar på USA:s subventionslag IRA. Brevet, som setts av Reuters är daterat den 26 januari, undertecknades av Tjeckien, Danmark, Finland, Österrike, Irland, Estland och Slovakien.
Tyskland, Nederländerna och Belgien, även om de inte har skrivit under brevet, motsätter sig också nya gemensamma EU-lån. Tillsammans anser de att EU först borde använda redan godkända medel istället för att söka mer pengar – bland annat finns det miljarder i outnyttjade lån från coronafonden som regeringar inte har gjort anspråk på eftersom de nöjde sig med bidragsdelen.
EU diskuterar nya lån – Nederländerna kritiskt
När medlemsländernas EU-ambassadörer träffas på onsdagens veckomöte väntas de för första gången diskutera ett förslag på en ny EU-fond som ska parerar de negativa konkurrenseffekterna för europeiska företag kopplade till de amerikanska miljösubventionerna i den så kallade IRA-lagen. Diskussionen är en del av förberedelserna inför ett extra EU-toppmöte i Bryssel om två veckor, rapporterar Politico. Till tidningen säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte, en traditionellt allierad till Sverige när det gäller att hålla nere EU:s ekonomiska utgifter, att inga nya EU-pengar borde läggas på bordet.
– Jag menar, inte bidrag och inte ens lån, sade han och pekade på att det fortfarande fanns mycket oanvända pengar i EU:s stora coronaåterhämtningsfond.