Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Konfiskering av kriminellas tillgångar lovas bli effektivare i EU
Det ska bli enklare att frysa och konfiskera kriminellas tillgångar inom EU. Det är syftet med ett förslag som antagits av parlamentets utskott för rättsliga frågor på tisdagen och som också ska komma åt företag som kringgår sanktionerna mot Ryssland. ”Att det finns företag som väljer att pumpa Putin med pengar är en dödssynd”, säger EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).
Lagrådet tvekar om mer hemliga tvångsmedel: Kan strida mot EU-rätten
Både regering och opposition vill ge polisen ökad tillgång till hemliga tvångsmedel som avlyssning och övervakning. Men Lagrådet anser att det antagligen inte är förenligt med EU:s rättsprinciper att göra så stora integritetsintrång även för brott med låga straff, rapporterar Ekot. Just nu behandlas Lagrådets kritik i regeringskansliet.
Omdiskuterat EU-förslag mot nätpedofili tar form – välkomnas i ledande utskott
EU-parlamentets huvudförhandlare i förslaget om att komma åt pedofiler och groomare på nätet, Javier Zarzalejos, lovar att ta med kritikers åsikter när parlamentets ståndpunkt ska tas fram.
– Detektering kommer att begränsas till identifierbara delar av en tjänst såsom en viss kommunikationskanal eller användargrupp, sade Javier Zarzalejos.
Stort stöd för efterlysning av Putin
EU-parlamentet välkomnar den internationella arresteringsordern på den ryske ledaren Vladimir Putin för att ligga bakom kidnappningen av tusentals ukrainska barn. Alla EU-länder uppmanas gripa de åtalade. – Syftet är att russifiera barnen och förbereda dem att adopteras av ryska familjer. Detta är del av Putins större plan att radera ukrainsk identitet och är ett fullskaligt krigsbrott, sade EU-parlamentariker David Lega (KD).
Korruptionsanklagad EU-parlamentariker har lämnat häktet – får fotboja
Den korruptionsanklagade EU-parlamentarikern Eva Kaili har fått lämna häktet i Belgien efter mer än 4 månader, rapporterar Ekot. Den socialdemokratiska grekiska politikern placeras i husarrest med elektronisk fotboja i väntan på rättegång. Kaili har stått i centrum för mutskandalen i Europaparlamentet som kallas Qatargate där flera EU-politiker anklagas för att ha tagit emot miljoner i mutor i utbyte mot politiska tjänster till fördel för andra länder, enligt medieuppgifter handlar om Qatar och Marocko.
Putin efterlyst i 123 länder för krigsbrott
Internationella brottmålsdomstolen efterlyser Vladimir Putin som ett led i att ställa Ryssland till svars för krigsbrott i Ukraina. Den ryske ledaren måste gripas och överlämnas om han sätter sin fot i något av de 123 länder som undertecknat Romstadgan. EU uppmanar nu världens länder att samarbeta med domstolen.
Svensk polis till Kiev för att utreda krigsbrott
I Ukrainas huvudstad inrättas just nu ett fältkontor för att utreda ryska krigsbrott i internationella brottmålsdomstolens regi. Svensk polis kommer att bidra med utredare på plats, uppger TT/GP.
Ylva Johansson avvisar kritiken om övervakning: Ren svartmålning
EU-förslaget för att upptäcka barnsexbrott på internet kritiseras för att förvandla unionen till ett övervakningssamhälle där känslig information om medborgarna kan komma att missbrukas. Men att EU är på väg mot ett totalitärt samhälle avvisas av ansvarig kommissionär. – Det är ju totalt fel naturligtvis, säger Ylva Johansson.
Ny EU-lag mot grov brottslighet på väg
EU är på god väg att anta en ny lagstiftning för att kunna konfiskera brottsvinster från gränsöverskridande brottslingar. Det sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) inför fredagens ministerrådsmöte i Bryssel.
Ryskt aggressionsbrott ska utredas
Strax efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina satte EU upp en gemensam utredningsgrupp, JIT, för att utreda ryska krigsbrott. Tidigare i år meddelade kommissionen att man även vill utreda så kallade ryska aggressionsbrott – alltså att straffa inte bara dem som begått rena krigsbrott utan även dem i den ryska högsta eliten som planerat och gett klartecken för invasionen.
– Vi anser också att det behövs en särskild tribunal för att åtala Rysslands aggressionsbrott. Putin måste ställas till svars, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under ett tal i ukrainska Lviv i lördags.
Det första steget i detta är att inrätta ett Internationellt center för lagföring av aggressionsbrott, ICPA, som ska vara på plats i sommar. Den kommer att vara del av krigsbrottsutredningsgruppen JIT som inlemmats i EU:s byrå för straffrättsligt samarbete, Eurojust, med säte i nederländska Haag.