Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
SAS: EU kan söka lösningar
Ett handlingsalternativ för EU-kommissionen är att hitta lösningar som gör att SAS slipper betala tillbaka statsstöd från 2020 på 11 miljarder svenska kronor till Sverige och Danmark. Det uppgav källor i kommissionen för Nyhetsbyrån Direkt. Trots att EU-domstolen på onsdagen ogiltigförklarade kommissionens godkännande från 2020 finns fortfarande möjligheter för klartecken inom EU:s regelverk.
SAS besked efter EU-domen: ”Inga konsekvenser”
Efter onsdagens EU-dom står SAS inför ett skräckscenario där flygbolaget kan tvingas betala det stattstöd man fick under coronapandemin, uppger Expressen. Det skulle innebära konkurs, tror en analytiker tidningen pratat med. Men i ett pressmeddelande skriver flygbolaget att verksamheten fortsätter som vanligt: ”Domen har inga omedelbara konsekvenser för SAS. Domen påverkar inte SAS planerade avgångar eller bokningar, och SAS verkar fortsatt under konkursskydd genom den pågående chapter 11-processen i USA.”
Ryanair vinner statsstödsstrid mot SAS
SAS fick statligt mångmiljardstöd från både den danska och svenska staten under pandemikrisen. Ryanair protesterade och får nu rätt av EU:s domstol, skriver TT/Dagens Industri. Domslutet gäller också Lufthansa som har fått statligt stöd från Tyskland.
Sverige gav relativt minst coronastöd i EU
Sverige var det EU-land som under 2021, jämfört med sitt BNP, lade minst statsstöd för att mildra coronakrisen.
Elstödet till företag hänger på EU-besked
Den 30 maj är planen att företagen i södra Sverige ska kunna börja söka elstöd ur en pott om 30 miljarder, med utbetalning i sommar. Men det hänger på om EU-kommissionen accepterar regeringens modell och när det beskedet kommer, skriver TT/Sydsvenskan.
Kommissionen misstänker energidrycksföretag för marknadsmanipulering
EU-kommissionen inledde i går måndag oanmälda inspektioner hos företag som tillverkar energidrycker i flera medlemsländer. Kommissionen misstänker att de kan brutit mot EU-regler om att gå samman i karteller eller andra otillbörliga affärsmetoder för att pressa upp priser och minska konkurrensen på energigrycksmarknaden. Företagen kan även ha brutit mot EU-regler om missbruk av dominerande marknadsposition. Tillslagen är det första steget i en sådan utredning som kan ta många år.
Lättare subventionera förnybart och grön teknik i EU
Uppdaterade EU-regler för statsstöd förlänger möjligheten för medlemsländerna att subventionera förnybar energi och företags klimatomställning. Nytt är att även företag som tillverkar gröna produkter som batterier och värmepumpar nu kan få stöd av skattebetalarna.
Kommissionen slog till mot doftindustrin – misstänker olaglig samverkan
EU-kommissionen utförde i går tisdag oanmälda inspektioner i flera medlemsländer hos företag inom doftindustri vars produkter används i bland annat hushålls- och personlig hygienprodukter. Kommissionen misstänker att företagen kan brutit mot EU-regler om att gå samman i karteller och otillbörliga affärsmetoder för att pressa upp priser och minska konkurrensen på doftmarknaden. Tillslagen är det första steget i en sådan utredning som kan ta många år.
Kluvet när EU-parlamentet tycker till om grön industriplan
EU-parlamentet har enats om hur unionen bör stötta grön industri men den största partigruppen – EPP – röstade nej och anklagas för intern politisk maktkamp. Även de svenska ledamöterna är delade kring parlamentets inställning.
Svenskt elstöd till företag får EU-godkänt
EU-kommissionen meddelade på torsdagen att man godkänner den svenska förfrågan om att ge ett elstöd på 2,4 miljarder kronor till elintensiva företag. Efter att Ryssland för nästan ett år sedan började anfalla Ukraina och de stigande energipriserna införde kommissionen ett tillfälligt undantag i EU:s statsstödsregler för att göra det möjligt för medlemsländerna att stötta företag och hushåll. Dagens beviljade stöd ska inte sammanblandas med det stöd som anges i en DN-artikel på onsdagen, och återges i notis nedan, det är något annat meddelar Energimyndigheten till Europaportalen.