Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Företagsledarnas varning: Europas konkurrenskraft halkar efter USA
Europa halkar efter USA ekonomiskt och EU är inte tillräckligt konkurrenskraftigt, varnar flera företagsledare och politiker under Världsekonomiskt forum i Davos, rapporterar Ekot.
– Det finns jättemycket potential i att lätta regelbördan, säger Anna Borg som är vd på Vattenfall. Även statsminister Ulf Kristersson (M) håller med om att det krävs färre regler.
EU tar upp konkurrensen med USA och Kina
EU-kommissionen antas kommande onsdag under namnet konkurrenskraftskompassen presentera en femårsplan för att ta upp konkurrensen med USA och Kina, erfar Bloomberg. Bland annat väntas kommissionen föreslå en ny byrå för avancerade forskningsprojekt efter amerikansk modell. I förslaget ingår även byggandet av en ny superdatorinfrastruktur för artificiell intelligens.
I planerna, som ska realisera flera Mario Draghis förslag, ingår att minska reglering, förbättra tillgången till finansiering, sänka energikostnader och minska beroenden kopplade till kritiska material. Dokumentet tar dock inte upp den svåraste frågan – hur man hittar de 800 miljarder euro per år som enligt Draghi behövs för att genomföra planerna.
Merz manar till EU-samordning inför Trumpmöte
Tysklands troliga framtida förbundskansler Friedrich Merz sade på tisdagen att han är redo för ett Trumpmöte "så snart som möjligt", rapporterar Politico. "Men det finns en förutsättning", tillade han: att ingen EU-ledare ska träffa Trump "utan att ha försökt samordna vad vi säger till dem ur vårt europeiska perspektiv." Det var en pik mot Italiens högerpopulistiska premiärminister Giorgia Meloni, som aktivt har sökt Trumps gunst sedan han omvaldes och som enda EU-ledare bevittnade Trumps presidentinstallation på måndagen.
En möjlighet att tala ihop sig har EU-ländernas ledare, om inte förr, på det informella toppmötet utanför Bryssel den 3 februari.
USA begränsar sin fria AI-export till halva EU – vill säkra global dominans
Enligt Bloomberg har USA, när det gäller export av deras mest avancerade AI-chips, delat upp världen i tre grupper. Den första gruppen som också är den minsta består av nära allierade som ges fri tillgång till den nya teknologin, däribland de nordiska länderna utom Island och gamla Västeuropa utom Portugal. Den andra gruppen som är den största i antalet länder har USA:s AI-export fått begränsningar. I Europa är det Portugal, Island, Schweiz, de östra EU-länderna och EU:s kandidatländer som tillhör grupp två. I sista kategorin med flest exportrestriktioner återfinns Ryssland, Kina och dess allierade.
Syftet med begränsningen av AI-exporten är att säkerställa att den globala utvecklingen av AI överensstämmer med amerikanska standarder och att den blir beroende av amerikansk teknologi.
Danska företag nervösa efter Trumps hot om tullar
Danmark är oron stor för vad som ska hända om USA:s president Donald Trump ska göra allvar av sitt hot att införa strafftullar på danska varor om han inte får överta Grönland, rapporterar Ekot. USA är Danmarks största enskilda handelspartner och närmare 100 000 danska jobb är direkt kopplade till exporten över Atlanten.
– Men det största problemet skulle inte vara tullar utan andra handelsbarriärer, som till exempel att dröja med godkännandet av läkemedel, säger Philipp Schröder, professor i ekonomi vid Århus Universitet.
Trump öppnar för fler sanktioner mot Ryssland
Donald Trump öppnar upp för fler sanktioner mot Ryssland om de inte går med på att förhandla om vapenvila i Ukraina, rapporterar Ekot. Tidigare har Trump sagt att det är möjligt att stödet till Ukraina kommer minska, men när den frågan ställdes på en presskonferens svarade han att även det ska ses över, och att han ska prata både med Zelenskyj och Putin snart.
Trump tror Danmark kommer vika sig om Grönland
USA:s nytillträdde president Donald Trump tror att USA och Danmark kommer att hitta en lösning för Grönland, rapporterar TT/GP.
– Jag är säker på att Danmark kommer att haka på, säger Trump.
Trump tillbaka som president – splittrad EU-reaktion
Donald Trump svors på måndagen in som USA:s 47:e president. Trots att han lovade tullar mot andra länder och att lämna klimatavtalet från Paris, andades EU:s ledare ut då han inte presenterade några konkreta åtgärder, skriver Financial Times. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s rådsordförande António Costa gratulerade Trump via sociala medier. Italiens högerledare Giorgia Meloni var den enda EU-ledaren som bjudits in till ceremonin. Ungerns premiärminister Viktor Orbán välkomnade Trumps återkomst.
– Härmed inleder jag andra fasen av offensiven som syftar till att ockupera Bryssel, sade han på måndagen.
Fransk premiärminister varnar för USA:s dominans
Frankrikes premiärminister François Bayrou varnar för att Europa riskerar att hamna i underläge mot USA under president Donald Trump. I ett tal i staden Pau i södra Frankrike på måndagen uppmanade han EU att agera mot USA:s växande makt.
– USA har beslutat sig för en oerhört dominerande politik, med hjälp av dollarn, industripolitik och ett samlande av all forskning och alla investeringar, sade Bayrou enligt tidningen Le Figaro, skriver TT/GP.
Han varnade också:
– Om vi inte gör någonting kommer vi att bli dominerade, krossade och marginaliserade.
EU mer förberett när Trump tar över igen
”Vi vill fortsatt ha ett nära samarbete mellan Europa och USA” – det är budskapet från Bryssel och nästan alla ledare i EU-länderna, uppger Ekot. Med Trump som president förväntas Europa ta ett större ansvar för sin egen säkerhet. EU gör nu historiska satsningar som var helt otänkbara för några år sedan, för att stärka sitt eget försvar och fortsätta stödja Ukraina.