Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Miljöpartiet ensam att stödja regeringen om tobakskatt

27 mars 2009

Förhandlingar pågår i EU att höja minimiskatterna på tobak. Den svenska regeringen stödjer EU-kommissionens förslag men fick i veckan Europaparlamentet emot sig som ansåg att höjningen var för stor. De svenska ledamöternas röstning gav ett motsägelsefullt intryck. Bara Miljöpartiets Carl Schlyter röstade för regeringens och kommissionens linje.


Den svenska regeringen välkomnar kommissionens förslag om en höjd minimiskatt på tobak men framför allt de nya medlemsstaterna är skeptiska. I flera länder är det politiskt känsligt att höja skatten på tobak – speciellt då länderna nyligen genomfört EU:s senaste höjning. I veckan fick de stöd från Europaparlamentet som vill sänka kommissionens skatteförslag på 19 kronor per paket cigaretter till 15,75 kronor.

OMRÖSTNINGEN I PARLAMENTET, som är rådgivande, gav ett motsägelsefullt intryck från de svenska ledamöterna. Kommissionens förslag fick endast stöd från Miljöpartiets ledamot Carl Schlyter. Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet gick av olika skäl emot den svenska regeringen och röstade nej till EU-kommissionens högre skattesatser.

Det gjorde också Socialdemokraterna men ändrade sig i efterhand när det framkom att de missförstått röstningsproceduren. Att ändra sig efter en omröstning är tillåtet och förs till protokollet, men det kan inte ändra ett redan taget beslut.

Maja Brännvall, politisk sekreterare hos Socialdemokraterna, säger att S-ledamöterna röstade som de brukar när parlamentet har medbeslutande.

MEN DET ÄR en metod som inte fungerar i det här fallet när Europaparlamentet bara har en rådgivande funktion. Skattebeslut kan bara tas av ministerrådet. Parlamentets åsikt anses dock viktigt eftersom det är en del av en europeisk opinionsbildning.

Clara Wahren, stabschef för Moderaternas Brysselkansli, förklarar att Moderaterna stödde majoritetslinjen i Europaparlamentet för att de ville behålla de höga svenska tobakskatterna. Även Eva-Britt Svensson (V) gjorde som majoriteten, men av andra skäl.

— Jag tycker inte vi ska ha några harmoniserade minimiskatter i EU utan det är en nationell fråga, säger Svensson.

Junilistan, som likt Vänsterpartiet vill ha mer av mellanstatlighet i EU, valde dock att rösta emot majoritetslinjen. Nils Lundgren (JL) förklarar.

— Det finns inte ett tillräckligt starkt skäl för att denna fråga ska regleras på EU-nivå. Detta ska bestämmas i varje enskilt land och inte komma från Bryssel, säger Lundgren

INTE HELLER FOLKPARTIET ville stödja regeringen fullt ut och rösta nej till parlamentets huvudlinje trots att Olle Schmidt vill ha högre minimiskatter än de som parlamentet föreslagit.

— Egentligen är jag för kommissionens förslag om högre minimiskatter. Som ansvarig förhandlare i liberala parlamentsgruppen fick jag till slut med mig gruppen på högre skattenivåer än vad som först föreslagits. Det var en framgång. I det läget kunde jag inte själv rösta emot utan valde att lägga ner min röst, säger Olle Schmidt.

När omröstningen var klar visade det sig att Miljöpartisten Carl Schlyter var den enda svenska europarlamentariker som helt gick på regeringens och EU-kommissionens linje.

— Det förvånar mig, jag trodde att alla svenska ledamöter skulle försvara traditionen av höga skatter på tobak och stödja kommissionens förslag. Lite komiskt att ingen av de borgerliga stödde regeringen, säger Carl Schlyter.

Bakgrund

Vid skattebeslut krävs enighet i ministerrådet. Europaparlamentet får säga sin mening i ett så kallat samråd och kan på så sätt försöka påverka ministerrådet men formellt ligger beslutet i ministerrådet. Länder kan ha högre skatter utöver EU:s minimiskatter, något skattetak för tobak finns inte i förslaget.Vid de båda beslutsformerna, medbeslutande och samråd, har parlamentet två slutomröstningar på varandra. Vid medbeslutande kan man rösta nej i första omgången för att markera att man inte är riktigt nöjd med förslaget och ja i andra omröstningen om man vill att frågan trots allt ska gå vidare i processen. Vid samråd, där ministerrådet har självbestämmanderätt, hörs parlamentet bara en gång och då gäller den sista av de två slutomröstningarna. De som vill stödja kommissionens förslag skulle alltså ha röstat nej till parlamentets förslag vid båda slutomröstningarna.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret