Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

WWF: Östersjöländer brister i miljösamarbete

2 september 2009

Länderna runt Östersjön måste bli bättre på att samarbeta för att rädda miljön i det känsliga innanhavet. Både mellan länderna och mellan nationella myndigheter är behovet av ett ökat samarbete stort konstaterar Världsnaturfonden i sin årliga granskning. WWF sätter nu ett stort hopp till Östersjöstrategin.

Trots små ljuspunkter med ökat torskbestånd och minskade fosfor- och kväveutsläpp är hotet mot Östersjöns miljö fortfarande allvarligt konstaterar Världsnaturfonden (WWF) i sin Östersjöbarometer för 2009. I år har WWF granskat den beredskap ländernas regeringar och myndigheter har för att hantera den känsliga miljön.

Resultatet var likt de tidigare åren ganska nedslående säger Åsa Andersson, Östersjöchef för WWF i Sverige, när hon på onsdagen presenterade årets resultat. Vad som behövs är ett förbättrat samarbete, dels mellan länder men också mellan myndigheter inom länderna.
– Vi måste utgå från vad ekosystemet klarar av. Då behövs en integrering av lagstiftningen. På land har vi länge gjort det, men vi ligger långt efter ifråga om havet, säger Åsa Andersson.

På den ljusa sidan visar undersökningen att det finns ett stöd från Östersjöländerna för att integrera havsmiljöförvaltningen. Det finns också en väl underbyggd vetenskap att bygga samarbetet på.
– Däremot så är det sämre ställt med relevanta myndigheter som kan hantera de här frågorna. Det finns också stora brister i mätbara mål för vad man vill åstadkomma, säger Åsa Andersson.

Av de nio länderna runt havet har Tyskland kommit längst, även om WWF anser att det ännu inte är något av länderna som har ett helt och hålet bra system för en havsplanering.
– Tyskland har ett system på plats för att genomföra havsplanering. Planerna Tyskland har tagit fram inkluderar framför allt nyttjandeintressen. Det kan handla om vindkraftverk, hur kablar ska dras eller sjöfart. Men däremot finns det fortfarande stora brister i hur man integrerar det med behovet av att skydda naturen, säger Åsa Andersson.

Efter Tyskland följer Danmark, Sverige Finland och Polen. Där har de första initiativen tagits till att samla havsförvaltningen. I Sverige har till exempel en havsmiljöutredning genomförts som visar att det behövs en myndighet som kan ta ett helhetsansvar.

De sista länderna saknar däremot helt bevis för att de gjort några insatser för att förbättra samarbetet för Östersjöns havsmiljö.

WWF säger att de sätter ett stort hopp till den Östersjöstrategi som just nu behandlas i EU och som kommer att antas under det svenska ordförandeskapet. Det finns stora möjligheter att förbättra och samordna havsmiljöarbetet med Östersjöstrategin. Men om den ska fungera effektivt krävs det att strategin baseras på vad ekosystemet klarar av, säger Åsa Anderssson.

Mer fakta

Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret