Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Kroes tvingades till nytt förhör

19 januari 2010 | Gav vaga svar i första utfrågningen

Kommissionärskandidaten Neelie Kroes tvingades på tisdagen till en andra utfrågning. Kroes, som gjort sig känd som hårdför kommissionär för konkurrensfrågor, lyckades inte tillfredställa EU-parlamentet när hon i torsdags svarade på frågor inför posten som IT-kommissionär.

Den holländska kandidaten Neelie Kroes fick på tisdagen genomgå sin ”kvarsittning” efter sitt första förhör med industriutskottet i förra veckan. Efter det förhöret var flera ledamöter besvikna på Kroes svar och ansåg att de saknade tydlighet.

De kritiska rösterna kom framför allt från den konservativa och socialistiska gruppen.
– Under den första utfrågningen beskrev hon i väldigt vaga begrepp innehållet i hennes portfölj och vad det innebär, säger EU-politiker Marita Ulvskog (S).

Den liberala gruppen, dit Kroes hör, höll dock inte med om anklagelserna utan ansåg att hon skött förhöret utmärkt.

Under förhöret kom Kroes ut som en varm anhängare till den så kallade nätneutraliteten, det vill säga att internetoperatörer endast ska se till att trafiken flyter igenom kablarna utan att behöva bry sig om vad deras kunder gör på internet. Det innebär också att företag som blockerar andra företags tjänster, som till exempel tyska Telekom har gjort med Skype, inte kommer att tillåtas. Då ska enligt Kroes EU-kommissionen ta till åtgärder.

Men när ledamöterna kom in på mer detaljerade frågor om roaming och hur EU:s så kallade digitala agenda ska implementeras blev Kroes svaret skyldig. En av anledningarna till att Kroes inte var tillräckligt förberedd är att hon in i det sista har arbetat som konkurrenskommissionär och har tvingats ha fullt fokus på det uppdraget. Hon har som konkurrenskommissionär fått respekt för sitt hårdföra arbete mot karteller och monopol i EU.

Dagens utfrågning sköttes av talespersonerna för de politiska grupperna i EU-parlamentets industriutskott, och således var Ulvskog inte med under den andra utfrågningen.
– Efter den första utfrågningen fanns det ett ganska brett missnöje, som kanske hade att göra med de höga förväntningar vi hade inför utfrågningen. Men jag har hört från mina kollegor att hon gjorde betydligt bättre ifrån sig i dag, säger Ulvskog.

Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret