Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Ingen lösning på kontroversiellt fiskeriavtal med Marocko

23 februari 2010 | EU:s fiskeavtal

EU:s fiskeriavtal med Marocko strider mot internationell rätt men försvaras av EU-kommissionen. Svenska EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) är kritisk.
– Kommissionen har inte lyckats lägga fram några bevis för att lokalbefolkningen tjänar på avtalet, säger hon till Europaportalen.

Fiskeriavtalet med Marocko från 2006, som diskuterades i EU-parlamentets fiskeriutskott på tisdagen, är ett av EU:s viktigaste. Det ger framförallt spanska och portugisiska båtar rätt att fiska i havet utanför Västsaharas kust. Västsahara är sedan 1976 ockuperat av Marocko som är det land som EU skrivit avtalet med. Enligt internationella bestämmelser måste utvinnande av resurser på ockuperad mark komma den lokala befolkningen till del.
– EU-kommissionen har inte lyckats lägga fram några bevis för att så är fallet, säger Isabella Lövin (MP), ledamot i EU-parlamentets fiskeriutskott.

Enligt Isabella Lövin har EU-kommissionen bara frågat de marockanska myndigheterna om pengarna går till lokalbefolkningen. Den har inte frågat vare sig befolkningen i Västsahara eller människorättsorganisationer som verkar i området.

Vid mötet offentliggjordes en rapport som Europaparlamentets juridiska enhet tagit fram. Även enligt den strider avtalet som det ser ut i dag mot internationell rätt.

Skarp kritik riktades mot kommissionen under tisdagens möte. Den tyska socialdemokratiska ledamoten Ulrike Rodust beskyllde under mötet kommissionen för att vara arrogant. Kommissionens representanter försvarade sig med att Ryssland eller Kina skulle skriva fiskeriavtal med Marocko om inte EU gjorde det.
– Det är ett gammalt argument som förespråkarna för avtalet alltid använder sig av, men vilka om inte EU ska kämpa för att pengarna går till de fattiga fiskarna som bor i Västsahara, säger Isabella Lövin.

Eftersom ingen lösning på frågan kom fram under tisdagens möte kallade fiskeriutskottet kommissionen till ett nytt möte men ville då hålla det bakom stängda dörrar.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret