Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige vill förenkla för namninsamlingar i EU

26 april 2010 | Första behandlingen

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) vill ha ett tydligare medborgarperspektiv för namninsamlingar i EU. Bland annat vill Sverige att tidsgränsen för insamlingarna ska tas bort.

Som Europaportalen tidigare berättat har EU-kommissionen föreslagit ett omfattande regelverk för namninsamlingar som vill påverka EU-lagstiftningen, det så kallade medborgarinitiativet. Risken är att de höga kraven kan försvåra organiseringen av namninsamlingarna och att endast ett fåtal klarar sig hela vägen till EU-kommissionens bord.

När frågan på måndagen för första gången diskuteras på ministernivå i EU har Sverige två ändringsförslag. Dels vill regeringen att tidsgränsen på ett år från det att en namninsamling registreras tills dess att den är klar tas bort och dels att EU-kommissionen inte ska ha en extra kontroll av namninsamlingens legitimitet när den väl blivit godkänd och satt igång.
– Det vore olyckligt om medborgarinitiativet krånglas till. EU behöver mer debatt inte mindre, säger Birgitta Ohlsson EU-minister (FP) i ett uttalande på måndagen.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret