Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Majoritet av svenskarna positiva till EU

21 maj 2010 | Första gången sedan 1995

Majoriteten av svenskarna är i dag, för första gången sedan 1995, positivt inställda till EU. Det visar en opinionsundersökning från SOM-institutet. Viktiga faktorer har visat sig vara EU:s påverkan på bland annat brottsbekämpning och miljöarbete.

För första gången sedan Sverige anslöt sig till den Europeiska unionen är i dag en majoritet av befolkningen positivt inställda till medlemskapet. Det visar en opinionsundersökning från SOM-institutet baserad på svar från 6 000 svenskar i åldrarna 15–85 år.

Opinionsundersökningen genomfördes hösten 2009 och 51 procent av de svarande har sagt att de är för Sveriges medlemskap. 23 procent säger sig vara emot medan 26 procent är utan åsikt.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, har skrivit en analys av resultatet som presenteras vid Svenska institutet för europapolitiska studier. Han skriver att svenskarnas inställning till EU har svängt mycket genom åren. Efter en uppgång 1994 då ja-sidan vann i folkomröstningen föll den positiva andan direkt efter inträdet i unionen.
– Riket gick med i EU men folkmajoriteten stannade mentalt utanför, skriver Sören Holmberg.

En anledning till att majoriteten är positiva är, enligt Holmbergs analys, vad EU har betytt på olika samhällsområden. Brottsbekämpning, miljöarbete och möjligheterna att påverka utvecklingen inom unionen är några områden där svenskarna bedömer att det har skett förbättringar sedan inträdet i EU. Även Sveriges ordförandeskap har haft en positiv påverkan.

Sedan 2002 har fler svenskar varit positiva till EU än negativa, även om det inte är förrän nu som de har kommit upp i majoritet. Flest EU-entusiaster finns i Nederländerna, Luxemburg och Irland. 72–74 procent av dem anser att medlemskapet är en god sak. Minst positiva är letterna där endast 23 procent stödjer medlemskapet. Även i Storbritannien är stödet svagt.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret