Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU-konflikt om strejkrätt under uppsegling

9 november 2010 | Marknadsreformer hotas

Socialdemokraterna i Europaparlamentet hotar att gå emot EU-kommissionens förslag till ny handlingsplan för inre marknaden. Orsaken är att de kräver tillbaka en utlovad förstärkning av strejkrätten som tagits bort ur förslaget.

Nu kommer de politiska reaktionerna på att skrivningar kring strejkrätten försvagats i EU-kommissionens förslag till 50-punktsprogram för den inre marknaden, något som Europaportalen tidigare rapporterat om.

– Kommissionär Malmström tillsammans med andra kollegor har valt en farlig väg att gå när man strök löften som fanns för att stärka strejkrätten på den inre marknaden, säger Martin Schulz, ordförande för den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet i ett uttalande på måndagen.

Den svenska Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) går ännu längre.
– Ett urvattnat handlingsprogram för den inre marknaden som inte respekterar grundläggande fackliga rättigheter kan inte räkna med vårt stöd, säger Marita Ulvskog i ett uttalande samma dag.

Kommissionens handlingsprogram för den inre marknaden, som innehåller 50 reformförslag, ska närmast ut på en fyra månaders konsultation i medlemsländerna. Eftersom även Europaparlamentet ingår i remissrundan kommer styrkan på strejkrättskravet bland parlamentarikerna snart att synas.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret