Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Jag lagt fram konkreta lagförslag för att bekämpa människohandel och stärka offrens rättigheter, skriver debattören.

Debatt: ”Lagskärpning mot människohandel föreslås”

Cecilia Malmström 10 november 2010 | Europarådets konvention förstärks

Kampen mot människohandel är en av de frågor jag prioriterar allra högst som EU-kommissionär. Bland det första jag gjorde som ny kommissionär var att lägga fram ett direktivförslag för att stärka EU:s arbete mot människohandel. Det skriver EU-kommissionär Cecilia Malmström i replik till riksdagsledamoten Carina Hägg (S).

Carina Hägg anklagar mig för att motarbeta Europarådets konvention mot människohandel. Det stämmer inte. Tvärtom är denna konvention själva utgångspunkten för mycket av mitt arbete på detta område.

Jag tillträdde som EU-kommissionär i februari i år. Bland det första jag gjorde var att lägga fram ett direktivförslag för att stärka EU:s arbete mot människohandel. Detta direktiv bygger på Europarådets konvention och gör stora delar av dess innehåll till EU-lag. Det är inte att motverka konventionen, det är att stärka arbetet mot människohandel på ett mycket konkret sätt.

Helt sant är att mitt förslag mot människohandel inte följer Europarådets konvention till punkt och pricka. Vissa delar är svåra att göra lag av, även om de är kloka. Och på flera punkter vill jag gå längre än Europarådet. Till exempel föreslår jag:

  • Särskild behandling för barn och andra utsatta grupper för att skydda dem från nya trauman. Det kan handla om att man inte ska behöva träffa förövaren i rättegångsprocessen, frågas ut om privatlivet eller utsättas för fler intervjuer än absolut nödvändigt. Detta finns inte med i Europarådets konvention.
  • Nödvändig sjukvård till offer för människohandel, både före, under och efter rättegång. Europarådet stadgar bara att de ska få akut sjukvård.
  • Möjlighet till straffrihet för den som tvingats, lurats eller utnyttjats till att utföra brott. Europarådets konvention talar bara om tvång som orsak till straffrihet.

Även om jag alltså delar konventionens utgångspunkter menar jag att det finns rum för förbättringar. Det innebär naturligtvis inte att Europarådets konvention inte ska följas i EU, och jag noterar att den svenska regeringen i somras meddelade att Sverige har ratificerat konventionen. Jag uppmanar EU:s alla medlemsländer att göra detta.

Kampen mot människohandel är en av de frågor jag prioriterar allra högst som EU-kommissionär. Varje år luras hundratusentals flickor och pojkar, kvinnor och män in i denna miljardindustri. Vi vet att de som drabbas ofta kommer från utsatta förhållanden, med extrem fattigdom, trasiga familjer och våld i hemmet. Det är vår plikt att hjälpa så många som möjligt och göra vårt yttersta för att bekämpa denna moderna slavhandel.

Därför har jag lagt fram konkreta lagförslag för att bekämpa människohandel och stärka offrens rättigheter. Jag kommer att följa upp dessa lagförslag med en ny strategi som bland annat tittar på hur vi kan bli bättre på att tidigt identifiera offer för människohandel, på hur vi kan stärka det internationella samarbetet och på vad vi kan göra för att mer effektivt komma åt tvångsarbete.

Om Carina Hägg har konstruktiva förslag för hur vi stärker detta arbete lyssnar jag mer än gärna. Men anklagelser om att jag motarbetar Europarådets konvention mot människohandel betackar jag mig för.

Cecilia Malmström
EU-kommissionär

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret