Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Nederländerna vill se en fri marknad för alla tjänster

25 januari 2011

I en intervju i dagens The Guardian säger den nederländska premiärministern Mark Rutte att tjänstedirektivet har urvattnats för mycket och att de ursprungliga idéerna om en fri tjänstemarknad måste förverkligas.

Premiärministrarna för Nederländerna och Storbritannien har inlett en diskussion om hur de ska kunna förverkliga en fri tjänstemarknad för samtliga yrken, skriver The Guardian. De är missnöjda med hur tjänstedirektivet tog form och vill ha igenom regelförändringar.

En metod kan vara, säger Mark Rutte, att övertyga nio länder, däribland de nordiska och baltiska EU-länderna, om att gå med på ett fördjupat samarbete och på så sätt skapa en minimarknad mellan de nio.

– Vi vill bilda en inre minimarknad för alla tjänster och då är förhoppningen att alla 27 länder vill gå med, även om vissa nu häftigt motsätter sig, säger den nederländska premiärministern Mark Rutte till tidningen.

Frågan om hur tjänster ska erbjudas är och har varit kontroversiell i EU. Tjänstedirektivet som antogs av Europaparlamentet och ministerrådet 2006 var en av 00-talet stora stridsfrågor mellan vänstern och högern i EU. Direktivet innehåller bestämmelser om vilka regler som ska gälla för företag som tillfälligt säljer arbetskraft mellan olika medlemsstater i EU.

Elsa Persson
Redaktör
Elsa Persson
Redaktör

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret