Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

LO: ”EU vill kontrollera lönerna”

17 februari 2011

LO anser att ett förslag från EU-kommissionen ger EU möjlighet att påverka löneutvecklingen i medlemsländerna. Nu vill facket att Sverige reagerar.

I en debattartikel i SvD häromdagen kritiserade fem svenska socialdemokratiska EU-parlamentariker EU-kommissionens förslag om att kontrollera makroekonomiska obalanser hos medlemsländerna, något de menar skulle leda till att kommissionen kan ställa krav på länderna att inte öka lönerna för mycket. Förslaget är en del av ett paket för att förstärka den ekonomiska styrningen i EU. Även LO har reagerat.

– Om EU-kommissionens förslag blir verklighet kommer det statliga Medlingsinstitutet att styra lönebildningen. Det blir en kraftig försvagning av facket och av arbetsmarknadens parter som helhet, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh till Dagens Arbete.

Enligt LO hotar förslaget den svenska arbetsmarknadsmodellen, och de trycker nu på för att den svenska regeringen ska protestera mot förslaget.

Elsa Persson
Redaktör
Elsa Persson
Redaktör

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret