Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentarikerna får mer pengar att röra sig med.

EU-parlamentet ger sig 120 miljoner mer per år

BRYSSEL 4 mars 2011 | ”Skadar bilden av EU-parlamentet”

EU-parlamentet har röstat för att höja budgeten för politikernas assistenter med 120 miljoner kronor under 2011.

För andra året i rad har EU-parlamentets budgetutskott beslutat att öka ersättningen för ledamöternas assistenter med 1 500 euro per parlamentariker och år. Det motsvarar totalt 120 miljoner kronor under 2011. Samma höjning gjordes 2010 med motiveringen att parlamentet fått mer arbetsuppgifter i och med att Lissabonfördraget trätt i kraft.

Men höjningen faller inte i god jord hos alla med tanke på de besparingar länder runt om i Europa tvingas göra för att få finanserna att gå ihop.

De Grönas ledamot Helga Trüpel menar att det går stick i stäv med hur EU borde agera.

– Den här oansvariga omröstningen sänder helt fel signal och riskerar att skada bilden av EU-parlamentet allvarligt, säger hon i ett uttalande.

De båda största grupperna, Socialdemokraterna och den konservativa EPP-gruppen, drev igenom utgiftsökningen. Omröstningen skulle ha hållits i september men sköts då upp i väntan på en utvärdering av den höjning som skedde 2010.

De nästan 15 000 extra kronorna per månad kan EU-parlamentarikerna använda till att anställa fler assistenter eller höja lönerna till dem de har i dag.

EU-parlamentarikerna tjänar i dag cirka 55 0000 kronor efter EU-skatt, som sedan beskattas i Sverige. Dessutom tillkommer ett tillägg på 2700 kronor per dag de dagar parlamentarikerna arbetar i Bryssel eller Strasbourg. Ersättningen till assistenter uppgår till totalt närmare 180 000 kronor per månad och parlamentariker, en ersättning som nu höjs med nästan 15 000 kronor.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret