Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Isabella Lövin (MP) vill att Sveriges regering tar Marockoavtalet till EU-domstolen.

EU-parlamentet vägrar pröva kontroversiellt fiskeavtal

BRYSSEL 29 september 2011 | ”Strider mot internationell rätt”

EU-parlamentet vill inte att EU-domstolen prövar EU:s kontroversiella fiskeavtal med Marocko. Nu måste Sveriges regering ta avtalet till EU-domstolen, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP).

Med en majoritet på 80 röster sade EU-parlamentet i dag nej till att EU:s fiskeavtal med Marocko prövas i EU-domstolen. 77 ledamöter från flera partigrupper hade krävt att domstolen skulle granska om avtalet inte strider mot internationell och EU-rätt i och med att de fiskevattnen i det ockuperade Västsahara ingår i avtalet.

Alla svenska EU-parlamentariker på plats röstade för att hänvisa avtalet till domstolen. Sveriges enda ledamot i parlamentets fiskeutskott vänder nu blicken mot den svenska regeringen som har röstat nej till avtalet när det varit uppe i ministerrådet.

– Om regeringen verkligen försvarar folkrätten måste Sverige nu begära att fiskeavtalet prövas i domstol, sade Isabella Lövin (MP) efter omröstningen.

– Jag är övertygad om att EU-domstolen hade dragit samma slutsats som oss, nämligen att avtalet strider mot internationell rätt. Dessvärre tror jag att det var just därför som många ledamöter röstade emot initiativet, sade Åsa Westlund (S).

Parlamentsmajoriteten som avvisade en domstolsprövning bestod främst av ledamöter från den konservativa EPP-gruppen och Socialdemokraterna. 

Marockoavtalet löpte ut i februari i år men förlängdes av ministerrådet med ett år, ett beslut som ännu inte godkänts av EU-parlamentet. EU betalar Marocko cirka 320 miljoner kronor per år för att främst spanska båtar ska få fiska i Marockos vatten, men en utvärdering av avtalet har visat att det är EU:s sämsta fiskeavtal ur en ekonomisk synpunkt och att stora delar av de marockanska vattnen är överfiskade.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret