Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Han vill registrera allt på internet

BRYSSEL 14 oktober 2011 | Med svart låda i din dator

EU-parlamentarikern Tiziano Motti vill att allt du gör på nätet loggas och sparas – för barnens skull. En slags svart låda ska installeras i alla världens datorer, smartphones och läsplattor.

En svart låda, likt den som finns i ett flygplan, bör installeras i varenda en av världens datorer för att registrera allt som sker på nätet. Det anser den italienska EU-parlamentarikern Tiziano Motti som presenterade idén i Bryssel i går.

Tiziano Motti var politikern som för drygt ett år sedan lyckades få en majoritet av EU-parlamentets ledamöter att stödja förslaget att utöka datalagringsdirektivet till att omfatta Googlesökningar. Syftet var att skydda barn från pedofiler – detsamma som hans nya skapelse vill göra.

– Vi politiker är ofta hycklare. Å ena sidan säger vi att pedofili är förfärligt och att det måste bekämpas. Å andra sidan ger vi inte polisen de nödvändiga instrumenten för att bekämpa det. Med mitt förslag stoppas hyckleriet, säger Tiziano Motti.

Motti har slagit ihop sina påsar med en italiensk ”hackare”, Fabio Ghioni, som är arkitekten bakom den nya metoden som ska kunna samla in digitala bevis som ”inte kan förfalskas och inte missbrukas”. Lösningen kallar de Logbox. Och precis som med flygplanens svarta lådor ska denna Logbox installeras i datorer, laptop, smartphones, läsplattor – ja, allt som kan kopplas upp till internet.

Där ska boxen registrera allt som användaren gör på nätet. Informationen sparas och förs vidare till en så kallad garant – en icke-statlig ideell organisation som sparar informationen, som ska vara krypterad. Därefter ska endast användaren, garanten och polisen kunna komma åt uppgifterna med hjälp av en nyckel till krypteringen.

”Det tillåter ärliga medborgare att anonymt registrera sina aktiviteter på internet på ett uttömmande, säkert och neutralt sätt som inte kan missbrukas. Så kan användarna klart och tydligt visa att de inte begått kriminella handlingar så att polisen slipper slösa tid på oskyldiga i sina utredningar”, låter det i faktabladet Motti skrivit.

Tanken är också att systemet ska kopplas till ett ”snabbt varningssystem” för kriminella aktiviteter. Där är detaljerna oklara, men går i princip ut på att närsomhelst material med sexuellt utnyttjade barn upptäcks ska ett alarm gå till myndigheterna som ska kunna se vem som laddat upp det.

Eftersom internet är globalt, innebär inte det att alla medborgare i hela världen måste ansluta sig till det för att det ska fungera?

– Bra fråga. Det stämmer. Vi vill börja med Europa, men hoppas sedan att allt fler ansluter sig, säger Fabio Ghioni till Europaportalen.

Tiziano Motti lägger till:

– Det kommer alltid att finnas människor som vill göra människor illa och som vill gå runt systemen. Men för det kan vi inte sitta med armarna i kors och inte göra någonting.

Marcin de Kaminski, rättssociolog vid Lunds universitet och aktiv i Juliagruppen med ambitionen att försvara ett öppet internet, har tittat på Mottis förslag och ser svårigheter.

– Förslaget bygger på att användarnas rättigheter ska skyddas och att de ska känna sig trygga och han skriver i början att han inte vill skapa ett nytt Storebrorssamhälle. Men sedan handlar hela dokumentet om just det, säger Marcin de Kaminski.

de Kaminski menar att Motti inte har analyserat igenom sitt förslag ordentligt.

– Han visar ingen känsla för vilken bekostnad han gör detta på. För honom är internet ett verktyg för att ”rädda barnen”. Men han inser inte att han riskerar att sabba väldigt mycket.

Vad då?

– Det finns diskussioner redan i dag om vilket skyddsvärde internet har, vem som ska kunna identifieras, om vem som har rätt till information om vad. Den diskussionen måste lösas först innan sådana här initiativ kan bli aktuella.

Även om Mottis nuvarande förslag inte direkt är kopplat till datalagringsdirektivet, som ålägger alla internet- och telefonoperatörer att spara uppgifter om alla sms, mejl och telefonsamtal användarna gör, tangerar de varandra. Men Motti menar att den nya lösningen med kryptering är säkrare än att internetoperatörer sparar datan. Marcin de Kaminski är skeptisk.

– Det finns inga garantier för att informationen stannar där den ska. Alltid när människor är inblandade finns det en risk för att folk som inte bör få tillgång till information får det och den som skaffar sig tillgång får en inblick i en persons liv i en utsträckning som vi aldrig tidigare har sett, säger Marcin de Kaminski.

Mottis förslag är ännu i sin linda och det finns ännu inga tecken på att varken EU-parlamentet eller EU-kommissionen kommer att gå vidare med förslaget. Men när Motti presenterade sitt förra förslag tog det mindre än tre månader innan en majoritet av parlamentets ledamöter stödde det.

Christian Engström (PP) som sitter i den gröna gruppen har sin åsikt klar.

– Om det var Kina, Nordkorea eller Saudiarabien som hade föreslagit det här, vad hade vi sagt då? Det är skrämmande i ett demokratiskt Europa att man ens hör en politiker föreslår något sådant. Det är så absurt att jag verkligen hoppas att vi aldrig behöver diskutera det på allvar i parlamentet, säger Christian Engström.

Endast tiden kan utvisa vem som får rätt.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret