Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den grekiske premiärministern Lucas Papademos utsikter ser allt blekare ut. Arkivbild.

Grekland missar deadline

BRYSSEL 6 februari 2012 | Konkurs i mars?

Hoppet att kunna lösa den grekiska skuldkrisen i tid blir allt mindre. Landet går allt mer en konkurs till mötes.

En grekisk statskonkurs närmar sig med stormsteg. I dag måndag vid lunchtid passerade ännu en deadline i det grekiska skulddramat. Då skulle ledarna för de tre koalitionspartierna ge sin välsignelse till premiärministern Lucas Papademos att underteckna uppgörelsen med långivarna i den så kallade trojkan för ett nytt krislån. Men ingen sådan kom.

– Vi har redan passerat deadlinen, sade Amadeu Altafaj, EU-kommissionens ekonomiske talesperson, efter lunch på måndagen.

Trojkan bestående av Internationella valutafonden IMF, Europeiska centralbanken ECB och EU-kommissionen har ställt hårda krav på grekerna för att låna ut ytterligare pengar till landet. Bland annat handlar det om sänkt minimilön och att göra sig av med över 100 000 statsanställda.

Koalitionspartierna hade ännu på måndagen inte gått med på dessa krav.

– Landet kommer inte klara av åtstramningarna. Jag kämpar med varje medel för att förindra dem, sade Antonis Samaras, ledare för det konservativa Ny Demokrati, på söndagen.

Ledaren för högerextrema Laos-partiet, som också ingår in koalitionsregeringen, George Karatzafaris stämde in i motståndskören.

– Jag kommer inte att bidra till en revolution på grund av misären som kommer att bränna hela Europa, sade George Karatzafaris.

Premiärminister Lucas Papademos har hotat att avgå om han inte får partiledarnas välsignelse att förhandla fram krislånet.

Samtidigt börjar allt fler EU-ledare tröttna på den grekiska oförmågan.

– Om inte Grekland genomför de nödvändiga reformerna kan landet inte förvänta sig solidaritet från de andra, sade eurogruppens ledare Jean-Claude Juncker till den tyska tidningen Der Spiegel i lördags.

– Om det inte kommer något program innebär det att Grekland kommer gå i konkurs i mars, sade Jean-Claude Juncker.

För att få ett nytt krislån måste den grekiska regeringen dessutom komma överens med de privata investerarna om förutsättningarna för en nedskrivning av landets statsskuld. Samtalen har pågått under en längre tid utan att man lyckats enas. Avskrivningen ska ta bort 100 miljarder från det 350 miljarder euro stora grekiska skuldberget.

Sammanlagt uppgår krislånet, det andra i ordningen, till 130 miljarder euro. Den 20 mars måste Grekland få nya pengar för att kunna betala tillbaka gamla lån på 14,4 miljarder euro. Men den juridiska pappersexercisen tar mellan fyra och sex veckor.

De två största grekiska fackförbunden har utlyst en strejk på tisdag mot åtstramningarna.

Euroländernas finansministrar ska troligtvis träffas på onsdag i Bryssel för att diskutera läget i Grekland.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret