Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Nu när EU-kommissionens klimatrapport har kommit är det hög tid för Lena Ek att skärpa klimatpolitiken, skriver Jens Holm (V).

Debatt: Nu måste Lena Ek skärpa klimatmålen

Jens Holm (V) 3 februari 2012 | Överraskande klimatrapport

EU-kommissionens färska analys visar att skärpta klimatmål är mycket billigare än vad man tidigare trott. Rapporten konstaterar också att ett högre klimatmål leder till en mer innovativ ekonomi, mer energibesparing, större energisäkerhet och fler jobb.  Det skriver Jens Holm (V), riksdagsledamot och klimattalesperson.

Ett av de stora frågetecknen när Lena Ek (C) tog över som miljöminister var huruvida hon skulle driva kravet att EU skulle skärpa sina klimatmål. Som EU-parlamentariker minns jag henne som en ihärdig förespråkare för höjda klimatmål på EU-nivå. I fjol skrev hon i Göteborgs-Posten att: ”Som liberalernas förhandlare i Industriutskottet i Europaparlamentet arbetar jag i stället för att höja EU:s ambitioner till 30 procent. Det är nu hög tid att även finansdepartementet på hemmaplan börjar att göra detta.” (GP 9/3-11)

När jag gång på gång har tagit upp frågan med Lena Ek i riksdagen har jag hela tiden fått svaret att hon vill invänta EU-kommissionens analys av vad ett skärpt klimatmål kan innebära för EU och dess medlemsstater. Men nu behöver Lena Ek inte vänta längre.

Häromdagen publicerade EU-kommissionen rapporten ”Analysis of options beyond 20 % GHG emission reductions: Member State results” som konstaterar att en skärpt målsättning om att minska utsläppen med 30 procent till 2020 är mycket billigare än vad man tidigare har trott.

Rapporten konstaterar också att ett högre klimatmål leder till en mer innovativ ekonomi, mer energibesparing, större energisäkerhet och fler jobb. I ljuset av den ekonomiska krisen är ett skärpt utsläppsmål en av de saker som behöver göras; vi kan minska utsläppen samtidigt som vi skapar fler gröna jobb.

Dessutom är det så att EUs utsläpp redan gått ned med 17 procent jämfört med 1990. Inte för att EUs klimatpolitik varit särskilt ambitiös, snarare ett utslag av den ekonomiska krisen. Med ett kvarhållande om 20 procent skulle EU i princip inte behöva göra någonting alls fram till 2020 för att få ned utsläppen. Det kan knappast ha varit tanken med EUs klimat- och energipaket.

Det är hög tid att skärpa EUs klimatmål. Minskningar med 30 procent till 2020 borde vara absolut minimum. Nu finns det efterlängtade underlaget för att driva detta. Frågan är om Lena Ek nu också kommer att driva skärpta klimatmål inom EU?

Jens Holm (V),
riksdagsledamot och klimattalesperson.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret