Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Cameron pratar om brittiskt EU-utträde

18 december 2012

Storbritanniens premiärminister David Cameron anser att ett brittiskt EU-utträde är ”tänkbart”. Samtidigt ökar stödet i landet för en ”Brexit”.

Under en utfrågning i brittiska underhuset efter förra veckans EU-toppmöte tillfrågades premiärminister David Cameron om han kunde förutse ett brittiskt utträde ur EU.

– Alla framtider är tänkbara för Storbritannien, sade David Cameron som dock tillade att han själv inte förespråkar att landet lämnar unionen. Detta är första gången han offentligt talar om ett möjligt brittiskt EU-utträde.

Flera av hans konservativa partikamrater i Tory kräver en omröstning i frågan. En av dem, Londons inflytelserike borgmästare Boris Johnsson, sade under en intervju i söndags att ”det inte skulle vara hela världen om Storbritannien lämnar EU”. Han tillade att en folkomröstning innan 2015 vore ”fantastiskt”.

Enligt en nylig opinionsundersökning har 54 procent av britterna en negativ syn på EU och mer än en tredjedel anser att Storbritannien skulle klara sig bättre utanför unionen – en ökning med tre procentenheter under det senaste halvåret.

I mitten av januari väntas David Cameron hålla ett tal om Storbritanniens framtida EU-relation.

 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret