Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt välkomnar David Camerons krav på omförhandling av EU-medlemskapet. Arkivbild.

Debatt: Omförhandla även Sveriges EU-medlemskap

Jonas Sjöstedt (V) 23 januari 2013 | Följ Storbritanniens exempel

Statsminister Fredrik Reinfeldt bör ta möjligheten att omförhandla Sveriges EU-villkor, i synnerhet fyra punkter är centrala. Det skriver Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

Det var ett välkommet tal som David Cameron höll om EU idag. Talet innebär att ledarna i ett EU-land är beredda att omförhandla medlemskapets villkor och lyssna på sin befolkning. Det borde även Sverige göra.

Den Europeiska unionen är på väg åt fel håll. Euron och den ekonomiska krisen har skapat en social katastrof i stora delar av Europa. Miljontals européer har drabbats av arbetslöshet och fattigdom. Samtidigt väljer EU att rädda bankerna med enorma belopp. Inom euroområdet går man allt mer mot att makten över den ekonomiska politiken flyttas från medlemsländerna, till Bryssel.

Det är tydligt att EU och framför allt eurozonen går i riktning mot en superstat. Mot den bakgrunden är det välkommet att Storbritannien nu lyfter frågan om vad EU-medlemskapet ska innebära och om man över huvud taget ska vara med. Det öppnar möjligheter även för Sverige.

Vänsterpartiet menar att även Sverige bör följa Storbritanniens exempel och kräva att EU-medlemskapets villkor omförhandlas. Det finns fyra områden där behovet av förändring är särskilt stort.

För det första måste EU-fördraget få ett socialt protokoll som stoppar låglönekonkurrensen och de allt sämre sociala villkoren för dem som arbetar i andra EU-länder. Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige och EU ska inte få försämra svensk arbetsrätt.

Idag ser vi hur arbetstagare från andra medlemsländer utnyttjas hänsynslöst i Sverige. De får arbeta här till undermåliga löner och villkor bara av det skälet att de kommer från ett annat land. Det är ett utnyttjande av dem och det pressar löner och villkor för alla arbetstagare i Sverige.

För det andra måste Sverige få ett juridiskt bindande undantag från hela EMU och europrojektet. Vi ska inte göras till del av en centralstyrd gemensam ekonomisk politik. Idag finns det tendenser till att detta sker stegvis, att vi smygs in i euron bakvägen. Men svenska folket har sagt nej till EMU och det måste respekteras.

För det tredje måste vi få rätten att ställa hårdare miljökrav och folkhälsokrav än vad EU i övrigt gör. Idag förhindrar EU oss att gå före på miljöområdet, vilket är oacceptabelt. Hänsyn till miljön är viktigare än företagens fria marknad.

Slutligen vill vi att Sverige lämnar EU:s jordbrukspolitik och att en nationell politik på området istället inrättas. Det ska också öppna för en betydande sänkning av vår avgift till EU.

Vänsterpartiet vill se mer internationellt samarbete, men vi skulle klara oss bättre utan EU.

Det är inte mycket jag är enig med David Cameron om, men att han låter de brittiska medborgarna få säga sitt om medlemskapet är mycket positivt. Det EU de är med i idag är ett helt annat än det som de gick med i 1973.

Den brittiska viljan att omförhandla villkoren öppnar även för oss att omförhandla dem och minska EU:s makt. Fredrik Reinfeldt och regeringen borde ta vara på den här öppningen och driva frågan om omförhandlingar. EU behöver mer inflytande från medborgarna, mindre centralism och överstatlighet.

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret