Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy manar EU-parlamentet att rösta ja till långtidsbudgeten. Arkivbild.

Van Rompuy till EU-parlamentet: Tänk efter två gånger

BRYSSEL 18 februari 2013 | Parlamentet avvisar underskottsbudget

Parlamentet lyfter fram två krav och signalerar att de är redo att sätta sig vid förhandlingsbordet om EU:s nya budget. Trots att Herman Van Rompuy höjde ett varningens finger för konsekvenserna vid ett nej framhärdar parlamentet att medlemsländernas budgetförslag inte är acceptabelt.

En ovanligt uppeldad Herman Van Rompuy manade på måndagen EU-parlamentet att inte bråka om en budget som motsvarar bara en procent av medlemsländernas samlade inkomster.

– Jag ber EU-parlamentet att fundera två gångar innan ni driver oss till en politik med ettårsbudgetar, sade Herman Van Rompuy när uppgörelsen mellan medlemsländerna om unionens långtidsbudget för åren 2014-2020 debatterades i EU-parlamentet.

Om EU-parlamentet säger nej till uppgörelsen kan det innebära att unionen får gå över till ettårsbudgetar tills man enas om en ny sjuårsbudget. Herman Van Rompuy menar att det kan få ödesdigra konsekvenser för forskare, frivilligorganisationer och lokala myndigheter om dessa inte i förväg vet huruvida de får några EU-pengar eller ej.

De fyra största partigrupperna i EU-parlamentet sade under debatten ett klart nej till budgetuppgörelsen som ligger på bordet. Troligtvis kommer parlamentet rösta i frågan innan sommaruppehållet, fram till dess pågår intensiva förhandlingar.

– Vi ber inte om månen, bara en budget för framtiden. Under inga omständigheter kan vi ha en underskottsbudget, sade Joseph Daul, ledare för den konservativa EPP-gruppen i EU-parlamentet, och vände sig mot att långtidsbudgeten i praktiken är en underskottsbudget där EU-länderna i slutet av budgetperioden kan komma att tvingas skjuta till pengar som fattas. Detta hände exempelvis med förra årets budget.

Guy Verhofstadt, gruppledare för de liberala partierna i EU-parlamentet, pekade under debatten på EU-fördraget som säger att underskottsbudgetar i unionen inte är tillåtna.

För att motverka att det blir ett underskott i budgeten kräver EU-parlamentet större flexibilitet med medlen – hittills har EU-pengar som inte använts skickats tillbaka till medlemsländerna. Kravet fick även stöd av kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

– Jag sätter största vikt på flexibilitet mellan år och budgetrubriker för att hantera glappet mellan åtaganden och betalningar, sade José Manuel Barroso som syftade på den skillnad på 51,5 miljarder euro som i budgetkompromissen finns mellan åtagande och betalningar.

EU-parlamentarikerna vill även att man ska kunna göra en översyn av långtidsbudgeten efter två till tre år och att EU-parlamentet och medlemsländerna då igen måste godkänna budgeten.

I medlemsländernas överenskommelse finns öppningar för båda dessa krav. Nu krävs det att EU-parlamentet och rådet enas om hur dessa ska tolkas.

Flera parlamentariker var även mycket kritiska till hur förhandlingarna mellan medlemsländerna om budgeten gått till – att de skett bakom hemliga dörrar och att Herman Van Rompuy nu ber parlamentet att ta ansvar.

Från andra parlamentariker kom skarp kritik mot att EU-parlamentets talman krävt att omröstningen om långtidsbudgeten ska hållas hemlig. Från de största partigrupperna nämndes dock inget om detta.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret