Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Debatt: Insmuget Acta riskerar frihandelsavtal med USA

Christian Engström (PP) 17 april 2013 | Avtalet kan skjutas i sank

Trots att Europaparlamentet tydligt avvisat det mycket kontroversiella Acta-avtalet försöker EU-tjänstemän bakvägen återinföra regelverket. Men vi tvekar inte att sänka Acta en gång till oavsett hur det paketeras. Det skriver Christian Engström, ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

En av de stora striderna i Europaparlamentet under mandatperioden stod om Acta-avtalet. Genom ett handelsavtal försökte EU:s tjänstemän och allehanda särintressen runda den demokratiska processen och förändra unionens politik vad gäller upphovsrätt och internets frihet. Efter att hundratusentals unga européer demonstrerat sitt missnöje beslutade parlamentet, efter viss dramatik, att säga nej till Acta.
 
Men just som vi trodde att vi kunde lägga denna fråga bakom oss, så dyker den upp igen. Den här gången dold i nya handelsavtal (TAFTA/TPIP) mellan EU och USA. Och precis som när det gäller Acta förs förhandlingarna bakom stängda dörrar, av icke-valda tjänstemän. Allt medborgare, media och vi folkvalda fått veta kommer från det läckta förhandlingsmandatet – som alltså pekar ut immaterialrättsfrågorna som viktiga i avtalet.
 
I samband med Acta-omröstningen sände Europaparlamentet tydliga signaler till kommissionen och ministerrådet: Sluta smyga in frågor som rör upphovsrätt och patent i handelsavtal. Sluta försöka ändra EU:s politik bakvägen genom handelsavtal. Sluta med hemlighetsmakeriet kring handelsavtalen och öppna upp för demokratisk insyn.
 
Inget av detta verkar man ha tagit till sig. Istället upprepas misstagen från Acta på punkt efter punkt. EU-kommissionen och medlemsstaterna fullständigt ignorerar de folkvaldas ställningstagande.
 
Detta är förvånande, eftersom så många hävdar att ett handelsavtal mellan EU och USA är viktigt. Vill de verkligen ta risken att hela avtalet skjuts i sank, genom att envisas med att försöka blåsa nytt liv i Acta-frågorna?
 
För vi kommer inte att tveka. Vi har dödat Acta en gång. Vi kan göra det en gång till, oavsett i vilken form man för tillfället väljer att paketera förslagen.
 
Frihandel är bra för alla. Därför är det tråkigt att så många handelsavtal nu för tiden mer handlar om att reglera och begränsa än om fri handel.
 
Christian Engström
Ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret