Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den förre luxemburgske premiärministern Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Europeisk höger oense - Juncker får vänta

BRYSSEL 28 maj 2014 | Angela Merkel avgör

EU-ledarna ställer sig inte helhjärtat bakom den kristdemokratiske toppkandidaten Jean-Claude Juncker som ny ordförande i EU-kommissionen. Inte minst konservativa premiärministrar tvekar. Tysklands Angela Merkel öppnade för att även andra personer kan komma på tal.

Inför EU-valet hade de europeiska partigrupperna i Europaparlamentet nominerat varsin person till kommissionsordförande – största grupp skulle få sin kandidat utsedd till toppjobbet. EPP-gruppen blev den största efter helgens EU-val.

Ledarna för partigrupperna gav på tisdagen EPP-kandidaten och kristdemokraten Jean-Claude Juncker mandat att börja sondera terrängen och ta fram en programförklaring.

Inför tisdagens informella EU-toppmöte i Bryssel uttalade sig flera av medlemsländernas stats- och regeringschefer positivt till att nominera Juncker.

Men andra EU-ledare, som Storbritanniens premiärminister David Cameron och statsminister Fredrik Reinfeldt, tolkar EU-fördraget på ett annat sätt.

– Vi anser att processen [med att utse kommissionsordförande] startar ikväll, den slutar inte. Vi anser att [EU-fördraget] säger att när vi har ett resultat öppnar vi för samråd, sade Reinfeldt och menade att parlamentets och EU-kommissionens idé om hur toppkandidater ska nomineras diskvalificerar många andra från att kampanja för posten som kommissionsordförande.

Åtminstone fyra ledare ställer sig inte bakom processen. Förutom Cameron och Reinfeldt, är både Ungerns Viktor Orbán och Nederländernas Mark Rutte avogt inställda till att kommissionsordföranden automatiskt utses av utfallet i EU-valet. Men för att en kandidat ska kunna nomineras krävs bara kvalificerad majoritet bland medlemsländerna. De fyra tillsammans kan alltså inte blockera förslaget.

Inte heller tyska förbundskanslern Angela Merkel ställde sig helhjärtat bakom Juncker trots att de båda tillhör samma politiska familj.

– Jag har inte glömt att jag som medlem i [EPP] stött honom som toppkandidat, sade Angela Merkel efter mötet men tillade att hon öppnar för att leta efter andra kandidater på ”en större persontablå”.

Men om Tyskland sällar sig till nej-sidan skulle det räcka för en blockerande minoritet.

Hon pekade även på att Junckers EPP-grupp i EU-parlamentet har långt ifrån en egen majoritet, i dagsläget 213 av 751 mandat, och därför måste hitta samarbetspartner.

I stället gav EU-ledarna Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy, i uppdrag att hålla samråd med varje medlemsland, EU-parlamentet och Juncker själv. Samråden ska pågå fram till slutet av juni då EU-ledarna åter träffas i Bryssel och nominerar en kommissionsordförande.

Från Hannes Swoboda, ledare för EU-parlamentets näst största grupp socialdemokratiska S&D, var reaktionen stark.

– Det är komiskt att Juncker har stöd från S&D-gruppen att inleda förhandlingar [om att hitta stöd i EU-parlamentet] men blockeras av sin egen EPP-familj i Europeiska rådet, sade Swoboda som uppmanade Juncker att ta saken i egna händer och inleda sonderingar utan regeringschefernas stöd.

– 26 miljoner arbetslösa och en avstannande ekonomi har inte tid att följa rådets snigelfart, sade Hannes Swoboda.

Under nästa toppmöte i juni ska även stats- och regeringscheferna enas om en strategi för i vilken riktning EU ska gå under de kommande fem åren.

– EU kan inte bara fortsätta som tidigare. Vi behöver en strategi som erkänner att Bryssel har blivit för stort, för bossigt och för klåfingrigt. Vi måsta ha folk som styr [EU] som verkligen förstår detta, sade David Cameron. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret