Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Minitoppmöte för Juncker-skeptiker

9 juni 2014

Statsminister Fredrik Reinfeldt träffar sina nederländska, tyska och brittiska kollegor för ett samtal kring EU:s framtid.

Mötet äger rum på måndag och tisdag på statsministerns sommarställe i Harpsund. Officiellt handlar det om att diskutera EU:s framtid. Men även frågan om vem som ska bli EU-kommissionens nästa ordförande lär komma upp.

– Det vi gör nu sätter standarden för många år framåt, sade Fredrik Reinfeldt i SVT på måndagsmorgonen.

Han är kritisk till EU-parlamentets tolkning av EU-fördraget när det inför Europavalet uppmanade de europeiska partigrupperna att utse varsin kandidat till posten som ordförande i kommissionen.

– Vår invändning är att det vrider lite hur fördragen är skrivna. Det är en balans om hur mycket inflytande nationalstater och deras regeringar ha kontra hur mycket EU-nivån ska ha, sade statsministern.

Både Nederländernas Mark Rutte och Storbritanniens David Cameron har liknande ståndpunkter. Tysklands Angela Merkel har uttalat sitt stöd för den kandidat som EU-parlamentet ställer sig bakom – EPP-gruppens Jean-Claude Juncker – men utesluter inte andra kandidater. Alla fyra ledare tillhör samma politiska familj som Juncker gör.

Inte heller Italiens socialdemokratiske premiärminister Matteo Renzi ställer sig helhjärtat bakom Juncker.

– EPP vill kandidera med Juncker? Gott så. Vad planerar Juncker att göra de kommande fem åren? Någon som vill fortsätta med de senaste årens europeiska politik kommer inte att få vårt stöd, sade Matteo Renzi på lördagen, rapporterar la Repubblica.

Tillsammans skulle de fem EU-länderna kunna utgöra den blockerande minoritet som krävs för att stoppa nomineringen av någon kandidat.

Det har även ryktats om att Jean-Claude Juncker ska dra tillbaka sin kandidatur, något som tillbakavisas av hans närmaste medarbetare.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret