Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Fredrik Reinfeldt under en tidigare EU-nämnd. Onsdagens möte höll per telefon. Arkivbild.

Inget svenskt krav på fler kvinnliga EU-kommissionärer

BRYSSEL 16 juli 2014 | ”Föremål för nationellt självbestämmande”

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer inte att driva på för en mer jämställd EU-kommission under onsdagens toppmöte i Bryssel.

I kväll samlas EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för att diskutera de kvarvarande EU-toppjobben efter att Jean-Claude Juncker på tisdagen valts till kommissionsordförande. De ska även diskutera hur den kommande kommissionens ka se ut.

Av de runt tio kommissionärer som i princip är klara är ingen kvinna, bland spekulationerna finns sammanlagt sex kvinnliga kandidater. Inte sedan 1995 har det suttit så få kvinnor i EU-kommissionen om alla sex skulle bli valda.

Under onsdagens EU-nämnd inför toppmötet uppmanade vice ordförande, socialdemokraten Marie Granlund, statsminister Fredrik Reinfeldt att driva på för att medemsländerna ska nominera fler kvinnor till EU-kommissionen.

– Det är så klart oacceptabelt [att så få kvinnor föreslagits]. Socialdemokraterna vill att statsministern för fram kravet om att minst 40 procent ska vara kvinnor, sade Marie Granlund som föreslog att medlemsländerna ska nominerar en kvinna och en man.

Hennes krav fick stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Men Fredrik Reinfeldt menar att det är EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som måste trycka på medlemsländernas regeringar för att jämna ut könsbalansen.

– Detta är föremål för nationell bestämmanderätt och ska det vara någon mening med att ställa ett hårdfört krav måste det finnas någon sanktion eller möjlighet att säga nej, sade statsministern och menade att detta skulle innebära en maktförskjutning från medlemsländerna till Bryssel.

– Det har jag inte uppfattat att vi önskar ha som en svensk position, sade Reinfeldt.

Marie Granlund köpte dock inte statsministerns resonemang.

– Det är väldigt tråkigt att statsministern bara avfärdar detta genom att prata om nationellt självbestämmande. Vi har ju haft en stolt tradition av att driva jämställdhetsfrågor och det verkar det vara slut med, sade Granlund.

Fredrik Reinfeldt vidhöll sin position och menade att det redan tillräckligt svårt att hitta lämpliga kandidater för medlemsländerna.

– En utgångspunkt brukar ju vara att man försöker hitta en kandidat som är lämplig för just de frågorna [som man får föreslagna av EU-kommissionens ordförande]. Det är svårt nog ändå att hitta dem som är mest kompetenta för de uppgifterna, sade Fredrik Reinfeldt om tillade att han ser frågan om jämställdhet som viktig.

– Sverige om någon står som en modell i sammanhanget med 20 år av kvinnlig kommissionärsrepresentation och en regering som har kvinnlig majoritet och det tror jag faktiskt vi är ensamma om. Vi gör det som andra bara pratar om, vi ser till att ha kvinnlig representation och det tycker jag är det viktigaste beviset för att vi tar detta på allvar. Det jag invänt mot är att metoden som Socialdemokraterna försöker använda för bort en del av den nationella beslutsrätten till EU:s institutioner, sade Fredrik Reinfeldt.

EU-kommissionens nyvalde ordförande Jean-Claude Juncker har tryckt på för att fler medlemsländer ska nominera kvinnor. Han får stöd av den nuvarande kommissionens nio kvinnliga ledamöter som vill att nästa kommission ska bestå av minst tio kvinnor. EU-parlamentets talman Martin Schulz har även varnat för att parlamentet kan rösta ned en kommissionen som inte är tillräckligt jämställd.

Kampen om vem som ska få jobbet som EU:s nästa utrikeschef ser också ut att bli tuff. En rad medlemsländer gör motstånd mot att en av favoriterna, italienska socialdemokratiska utrikesministern Federica Mogherini, ska bli EU:s nästa utrikeschef. Enligt italienska nyhetsbyrån Ansa rör det sig om sammanlagt tio-elva länder ledda av Polen och de tre Baltstaterna som säger nej.

Om Mogherini inte får tillräckligt stöd kommer Italiens premiärminister Matteo Renzi istället föreslå att tidigare premiärminister Massimo D’Alema blir EU:s utrikeschef, rapporterar La Repubblica.

Istället för Mogherini nämns även den nuvarande bulgariska EU-kommissionären, Kristalina Georgieva, som en möjlig kandidat till posten.

Under onsdagens toppmöte är det planerat att även Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuys och eurogruppens Jeroen Dijsselbloem efterträdare ska utses. Men enligt Fredrik Reinfeldt kan dessa utnämningar skjutas upp till i höst på grund av allt för stor oenighet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret