Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU-domstolen: statspapperköp i princip okej

14 januari 2015

I ett preliminärt utlåtande ger EU-domstolen grönt ljus till Europeiska centralbankens program för stödköp av statsobligationer, men ålägger ECB att rättfärdiga sitt beslut om programmet skulle tas i bruk.

Under hösten 2012 meddelade Europeiska centralbanken, ECB, att man avsåg stödköpa statsobligationer på andrahandsmarknade för att få ned de höga räntor som vissa krisande euroländer tvingades betala för att låna pengar inom det så kallade OMT-programmet.

Men den tyska författningsdomstolen skickade i början av februari in en fråga till EU-domstolen för att få veta huruvida programmet är förenlighet med EU-lag. 

Författningsdomstolen menade att programmet kan innebära att euroländernas suveränitet inkräktas och att det strider mot EU-regeln om att centralbanken inte får finansiera budgetunderskott.

Onsdagens preliminära utlåtande från EU-domstolens generaladvokat Pedro Cruz Villalón säger att OMT-programmet "i princip" är kompatibelt med EU-lag förutsatt att vissa villkor uppfylls. Om programmet ska användas, vilket det hittills aldrig gjort, måste ECB enligt utlåtandet ”avstå från all direkt inblandning i det ekonomiska stödprogrammet som gäller för den berörda staten”.

ECB måste även tydligt klargöra och motivera i det fall programmet tas i bruk och rättfärdiga åtgärden.

Löftet från ECB innebar att centralbanken lovar att köpa ett obegränsat antal statsobligationer från euroländer som redan fick krislån från någon av EU:s krisfonder. Löftet, som gavs under sensommaren 2012, fick finansmarknaden att lugna sig och räntorna på statsobligationer att sjunka till hållbara nivåer.

Deta är första gången som den tyska författningsdomstolen bett EU-domstolen om ett utlåtande i en fråga. Ett slutligt utlåtande från EU-domstolen väntas inom ett halvår. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret