Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Till höger Sveriges inrikesminister Anders Ygeman tillsammans med sin spanske kollega Jorge Fernández Díaz under fredagens möte i Bryssel.

Ygeman tror omstridd PNR-fråga är löst

4 december 2015

Efter år av oenighet bedömer Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) att medlemsländerna i rådet och EU-parlamentet enats om insamling av flygpassageraruppgifter, PNR.

– Min bedömning att rådet nu är överens i PNR-frågan och överens om att ta den kompromiss som man kommit överens om med EU-parlamentet, säger Anders Ygeman på fredagen i samband med ett möte med sina EU-kollegor.

Ett formellt beslut i frågan tas dock senare, sannolikt innan årsskiftet enligt inrikesministern som tycker att överenskommelsen är ”otroligt glädjande”

– Det här är ett viktigt steg i EU:s kamp mot terrorismen. Vi kommer mycket bättre möjligheter att följa det som kallas terrorkrigsresenärer, säger Ygeman och syftar på de personer som reser till exempelvis Syrien, Irak eller Ukraina.

Kompromissen innebär att passageraruppgifterna från flygresor in i något EU-land kommer att vara öppet tillgängliga i ett halvår. Lagras får uppgifterna göras i upp till fem år. Det blir dessutom frivilligt för medlemsländerna att även lagra uppgifter för flygresor inom EU – något Sverige gör sedan tidigare och som Anders Ygeman hoppas att alla länder ska göra.

Efter terroristattackerna mot franska tidningen Charlie Hebdo tidigare i år och Parisattackerna i mitten av november har medlemsländerna pressat på EU-parlamentet att gå med på gemensam insamling av passageraruppgifter.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret