Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Från 15 juni 2017 ska de nya reglerna börja gälla. Bilden är beskuren. Arkivbild.

Ångerfull kommission tar mobilanvändarnas parti

BRYSSEL 21 september 2016 | ”Ett hemskt misstag”

Efter kritik vill kommissionen ta bort begränsningar för hur länge extraavgifterna för mobilanvändande i andra medlemsländer gäller.

I juni nästa år försvinner de extrakostnader som tillkommer när man använder mobiltelefonen – ringer, sms:ar och surfar – i andra EU-länder.

För att motverka utnyttjandet av de nya reglerna presenterade EU-kommissionen för två veckor sedan ett förslag på hur roamingfriheten ska begränsas. Kommissionen vill ha en minimigräns på 90 dagar och högst 30 dagars utlandsvistelse i sträck.

Men regelverket mottogs inte som kommissionen hade väntat och ordförande Jean-Claude Juncker drog bara ett par dagar senare tillbaka förslaget.

– Det var ett hemskt misstag vi gjorde, sade digitalkommissionär Andrus Ansip när kommissionen på onsdagen presenterade ett reviderat förslag.

– Kommissionen beslutade att inte ha några dagsbegräsningar.

Man måste dock ha ”stabila kopplingar” till det land där mobilabonnemanget är införskaffat. Detta för att hindra att personer i vissa medlemsländer köper abonnemang i länder det är billigare men bara använder det i sitt hemland.

Mobiloperatörerna ska få rätt att införa vissa roamingavgifter om systemet missbrukas av personer. Men enligt Ansip riskerar det nya förslag att göra det svårare för operatörerna att komma åt personer som fuskar

Kommissionen väntar nu på respons från medlemsländerna och Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation, BEREC. Den 15 december väntas ett slutligt beslut tas av kommissionen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret