Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Partiledare Gudrun Schyman (FI) och Europaparlamentariker Soraya Post (FI).

Debatt: Debatt: Feminism nationalismens tydligaste motståndare

Gudrun Schyman (FI) och Soraya Post (FI) 29 maj 2018 | Debatt

Nationalistiska partier i Europa vill gå bakåt i tiden. De hotar mot våra mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Det skriver partiledare Gudrun Schyman (FI) och Europaparlamentariker Soraya Post (FI).

Stödet för partier med främlingsfientliga och nationalistiska ideologier ökar i Sverige och i Europa. Viktor Orbán i Ungern från det nationalistiska Fidesz partiet som vill bevara Ungerns ”etniska homogenitet” och Österrikes nya regering med medlemmar från det högerpopulistiska FPÖ partiet som har rötter i nazismen, är bara de senaste exemplen. Nationalistiska tendenser var redan tydliga efter EU-valet 2014, just nu är cirka 13 procent av alla ledamöter i EU-parlamentet från högerpopulistiska och euroskeptiska partier.

Genom vårt politiska arbete i Sverige och EU-parlamentet har vi sett hur nationalismen har påverkat Europa de senaste åren, särskilt ser vi hur den har minskat utrymmet för arbetet för jämlikhet och jämställdhet.

Hot mot mänskliga rättigheter

Nationalistiska partier vill gå bakåt i tiden, till traditionella roller för kvinnor, och begränsa kvinnors rätt till sin egen kropp. Deras politik exkluderar etniska och religiösa minoriteter, flyktingar och asylsökande, HBTQ-personer, feminister och människorättsaktivister - i stort sett alla som inte passar i deras mall. Detta är ett hot mot vår demokrati och tanken om allas rätt till jämlikt deltagande. Det är också ett hot mot våra mänskliga rättigheter och den universella människorättsprincipen om alla människors lika värde. 

Påverkar kvinnors rättigheter

I den nyligen genomförda studien Feministiska svar på växande nationalism i Europa, författad av Christina Wassholm presenteras exempel på hur den växande nationalismen påverkar kvinnors rättigheter i EU.

I studien ser vi hur den ökade nationalismen lett till att jämställdhetsarbete inte längre prioriteras och istället läggs fokus på de så kallade traditionella värdena. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter attackeras, till exempel i Polen där regeringen vill införa hårdare abortlagar fast landet redan har en av de mest restriktiva abortlagarna i Europa.

Kvinnorörelser inom EU får minskade möjligheter till finansiering och de flesta kvinnorättsförsvarare blir utsatta för hat, trakasserier och hot om sexuellt våld.

Många av EU:s medlemsstater har ännu inte har skrivit under Istanbulkonventionen, som är en omfattande internationell överenskommelse om bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet. Detta visar att våld mot kvinnor inte tas på allvar i många Europeiska länder- fastän var tredje kvinna i EU har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld.

I den europeiska säkerhetsagendan finns det inte en enda rad om förebyggandet av det interpersonella våldet som förekommer inom olika slag av relationer mellan människor, som familjen och parförhållandet.

Det är inte bara vi i Feministiskt Initiativ som har märkt av hoten från nationalismen. Enligt Kvinna till Kvinnas rapport Så tystas en kvinnorörelse har det demokratiska utrymmet för människorättsaktivister, speciellt kvinnorättsaktivister krympt i hela världen. Människorättsaktivister begränsas i sina mänskliga rättigheter såsom mötesfrihet, föreningsfrihet och yttrandefrihet av nationalistiska regeringar. Kvinnorättsaktivister utsätts för samma hat och hot om våld som andra människorättsaktivister men de drabbas flerfaldigt, intersektionellt, med hot om sexuellt våld, då de är kvinnor.

Att stärka kvinnors rättigheter

Forskning (Så tystas en kvinnorörelse) visar att en stark och oberoende feministisk rörelse är den viktigaste faktorn för att stärka kvinnors rättigheter. Detta ligger helt i linje med vår politik och därför stödjer vi Kvinna till Kvinnas upprop som kräver bättre stöd till kvinnorättsaktivister och kvinnorörelser. Vi vet hur viktigt det är att kvinnor organiserar sig för att skydda sina rättigheter.

Vi har redan bevittnat nationalismens grymma konsekvenser i Europa, vad ”vi och dom” retorik och avhumanisering av en grupp av människor kan leda till. Det är just därför demokratiska alternativ som feministisk och anti-rasistisk organisering behövs i Europa.

Vår vision är tydlig; ett samhälle som ser och omfamnar alla. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna. Med ett år kvar till nästa EU-val ser vi feminismen som det tydligaste motståndet mot nationalismen.

Gudrun Schyman, partiledare, Feministiskt initiativ
Soraya Post, EU-parlamentariker, Feministiskt initiativ

 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret