Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Rumäniens justitieminister Tudorel Toader meddelade i tisdags att regeringen använt nöddekret för att få igenom nya rättsregler.

Nya rumänska rättsregler oroar EU-kommissionen

STOCKHOLM 20 februari 2019

EU-kommissionen ser med stor oro på händelseutvecklingen i Rumänien. Det uppgav en talesperson på onsdagen efter att Rumäniens regering via nöddekret ändrat reglerna för hur höga åklagare utses. – Det är illa, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog.

Rumäniens regering, som består av socialdemokrater och liberaler, antog på tisdagen två ändringar i rättsväsendet via nöddekret, något som skarpt kritiseras av Rumäniens liberalkonservative president Klaus Iohannis och oppositionen.

I dag onsdag kommenterade också EU-kommissionen den politiska utvecklingen i Rumänien som också är EU:s nuvarande ordförandeland.

– Både innehållet och proceduren, att man använde nöddekret utan någon föregående konsultation med juridiska experter eller andra aktörer, tycks stå i direkt motsats till de rekommendationer som EU-kommissionen lämnat i den särskilda samarbets- och kontrollmekanismen och som alla medlemsländer stöder, sade kommissionens talesperson Margaritas Schinas i sitt uttalande.

Mekanismen drevs igenom av EU:s medlemsländer för att underlätta för Rumänien och Bulgarien att bli medlemmar i EU 2007 och syftar till att se till att länderna reformerar sina rättsväsenden samt bekämpar korruption och organiserad brottslighet.

Höga utnämningar

Ändringarna som den rumänska regeringen antog igår gäller dels reglerna för att utnämna åklagarkandidater till det europeiska åklagarsamarbetet Eppo,  dels bestämmelserna för hur höga åklagare, som riksåklagaren och landets högste korruptionsåklagare, utses.

Enligt regeringens nya order ges också en nybildad åklagarsektion, som bland annat granskar domare, mer utrymme att agera på egen hand i utredningar. Riksåklagaren ska inte längre kunna blockera brottsundersökningar som sektionen utför om vederbörande anser dessa vara olagliga eller ogrundade, enligt Romania-Insider.

Ulvskog: Väldigt allvarligt

Marita Ulvskog, socialdemokratisk EU-parlamentariker, hade förväntat sig att Rumänien skulle rätta sig efter andra EU-länders kritik kring det som sker politiskt i landet.

– Det är klart att man känner en oro inför händelseutvecklingen, jag kan inte förstå att man agerar på det här viset. De har ju fått kritik under ganska lång tid för att de agerar på ett sätt som inte står i överensstämmelse med vad andra EU-länder anser bör vara rättsstatliga principer. Och att de nu återigen agerar på ett annat sätt. Det är illa, väldigt allvarligt, säger hon.

Marita Ulvskog befarar att Rumänien kan komma att gå samma väg som Ungern och Polen när det gäller att inskränka på rättsväsendet och EU:s rättsstatsprinciper.

Enligt EU-kommissionens Margaritis Schinas kommer landet ombes att lämna klargöranden kring de senaste händelserna i landet.

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret