Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Två av de sex premiärministrarna som träffas i kväll i Bryssel, Spaniens Pedro Sánchez och Kroatiens Andrej Plenkovič. Arkivbild

Jakten på nästa EU-ledare börjar med en middag i Bryssel

BRYSSEL 7 juni 2019 | Spekulationer om tänkbara kandidater

I dag fredag kväll träffas sex premiärministrar i Bryssel för att diskutera möjliga personer att ta över de politiska topposterna i EU. Europaportalen listar kandidater som nämns i spekulationerna om de fem jobben.

De sex utvalda premiärministrarna representerar de tre största partigrupperna i EU-valet: konservativa och kristdemokratiska EPP, liberala Alde och socialdemokratiska S&D. De fick i uppdrag vid det informella EU-toppmötet i förra veckan att försöka sålla ut lämpliga kandidater.

Deras mål är att göra det före nästa EU-toppmöte 20-21 juni.

Parallellt har Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ett liknande uppdrag att sondera terrängen i EU-ländernas huvudstäder.

Liknande samtal i EU-parlamentet

I ett gemensamt uttalande i onsdags meddelade ledarna för de fyra partigrupper som blev störst efter EU-valet – högergruppen EPP, socialdemokratiska S&D, liberala Alde och Gröna/EAF – de tillsammans ska sondera möjligheterna att enas kring vad de vill att nästa kommissionsordförande ska fokusera på.

”Vi har enats om en politisk process som ska definiera en gemensam ambition för kommande mandatperiod. Detta kommer att ligga till grund för vad vi väntar oss att nästa ordförande i EU-kommissionen åtar sig i syfte att få en bred och stabil majoritet i EU-parlamentet”, heter det i uttalandet.

Partigrupperna  nämner dock inte toppkandidatprocessen eller att denna måste respekteras.

Representanter för de fyra partigrupperna ska träffas på onsdag i nästa vecka för en första sonderingsrunda.

Men redan har det uppstått osämja i förhandlingarna. S&D:s ledare, tysken Udo Bullmann, kritiserade i veckan ett möte mellan Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och parlamentets talman Antonio Tajani.  

– Talman Tajani har inget mandat från de politiska grupperna att representera parlamentet i förhandlingarna mellan institutionerna. Mötet mellan Tajani och Tusk kan således bara ses som ett internt och inofficiellt möte mellan EPP-företrädare, sade Bullman i ett uttalande med hänvisning till att de båda politikerna tillhör EPP-gruppen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret